2020. szeptember 18.,
péntek, Diána napja

Csörte: A független objektív újságírók politikai eszközzé válnak

Hír TV

2020. augusztus 5., szerda 22:00

Egészségügy, Lánchíd, kultúrharc és sajtószabadság - ezek a Hír TV Csörte című műsorának hívószavai. Merthogy törvénytelen volt a Lánchíd-tender, a járvány miatti védekezés kapcsán most a magyar helyzet kapott jó és rossz minősítést is, Gyurcsány Ferenc a színművészeti miatt földönfutóvá tenné Vidnyánszky Attilát, és tovább görög az Index -ügy kereke: bejelentették, lesz másik. Az adásnak Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője, Szakonyi Péter, újságíró, G.Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke és Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója voltak a vendégei.

Az Index bejelentette, hogy igenis lesz másik, milyen célt szolgált ez az egész manőver, amit láttunk az üzleti modell átalakítással és utána jöttek a nyilatkozatok, illetve a szerkesztőség felállása, ezekkel már mindenki tisztában van, nem vesszük sorra. Behoznám a sajtószabadság kérdését, Dobrev Klára adott ezzel kapcsolatban interjút és ő nagyon sajátosan értelmezte ezt az egész helyzetet – vezette fel a bejátszást M.Dobos Marianne, műsorvezető.

Önmagában az, hogyha egy szabad sajtóterméket finanszíroz az ember, például én is támogattam anno az Indexet, mint ahogy támogatom a Jelent, a HVG-t, azokat akik egyébként megpróbálnak a piacról megélni, az nem azt jelenti, hogy én meg is mondhatom, hogy ők mit írnak.

- Ön magánemberként támogatja vagy mint DK? – kérdezte Rónai Egon, az ATV műsorvezetője.

- Nem, nem, magánemberként. De az nem azt jelenti, hogy akkor én meg is mondhatom, hogy mit írjanak. Azért küzdünk, hogy szabad sajtó legyen, ahol szabadon lehet kritizálni, kormányt és ellenzéket egyaránt.

- Ebben az ellenzék meg tudna állapodni, hogy mindenki így gondolja és ne akarjon telefonálni a főszerkesztőnek, hogy mit kell írni? – reflektált az elhangzottakra Rónai Egon.

- Én szerintem az ellenzéknek nem ez a kultúrája. 

-          nyilatkozta Dobrev Klára, a DK EP-képviselője.

(...)

Még a bevezetőnél mondtad, hogy lesz másik, tyúk-tojás probléma. Persze, hogy lesz másik. Ezek az újságírók az Indexnél felmondtak a munkaviszonyuk meg fog szűnni, ezek után miért ne lehetne az a döntésük, hogy egy másik portált csinálnak. Itt nem arról van szó vagy nem tudjuk, hogy arról van-e szó, hogy Bodolai László sejtette, hogy majd kiderül az, hogy esetleg azért történt ez az egész mert már előkészítettek egy másik portált, nem, az én megközelítésem az, hogy nagyon sok újságíró állása megszűnt és egy új portált indítanak. Welcome a magyar médiában

-          mondta Závecz Tibor.

Szerintem ez egy nagyon ügyes politikai mesterterv, arra játszik, hogy a kormány elfojtsa a szólás-és sajtószabadságot, de van Index, lesz Index, a tulajdonosok szándéka szerint is. Amikor Uj Péter otthagyta az Indexet a társaival akkor is az volt, hogy „jaj ez már nem az az Index”, az lett, egy. Kettő, ez a „ne hallgassunk”, „lesz másik” ez egy politikai narratíva. 80 x ember felmond, beleugrik a semmibe. Nem a semmibe ugrik bele, mindenki tudja, hogy kockáztatja az egzisztenciáját, ez szerintem egy ellenzéki mesterterv, a független objektív újságírók politikai eszközzé válnak, de és itt a csapda (…) Az Indexnek az volt a vonzereje, hogy ez a legrégebbi, nagyon sok olvasót magához vonzott, nem feltétlenül a politikai, hanem a soft tartalommal és amikor a címlapon megjelentek az Orbán ellenes, kormány ellenes szövegek ezeket a politikailag közömbös embereket be lehetett vinni abba a politikai piacba, ami az ellenzéket jelentette

- mondta G. Fodor Gábor.

A teljes adás:

Hír TV

 

x
Rendkívüli hír