2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Csörte: A baloldal 12 évvel ezelőtti munkájának eredménye a baj nagyobbítása volt

Hír TV

2020. július 29., szerda 21:55

Milyen lépésekre van szükség, hogy hazánk újra talpra álljon gazdaságilag, és az uniós csúcson elért eredményt miként tudjuk a legjobban a magunk hasznára fordítani? A Csörte vendégei Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője, Szakonyi Péter újságíró, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont igazgatója és Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője voltak.

„A kormány azt mondja, hogy 260 ezer ember munkahelye maradhatott meg a koronavírus-járványban a kormány intézkedéseinek köszönhetően, az ellenzék pedig azt mondja, hogy a rossz intézkedések miatt egyre inkább nő a munkanélküliség Magyarországon, legalábbis ezt mutatják az adatok az ő olvasatukban. Tegyük egy kicsit helyre, hogy akkor most a számok mögött mit kell látni!”

-          vezette fel az első témát M. Dobos Marianne.

„Ez egy olyan felvetés, egy olyan kérdés, amelynek több olvasata, több megoldása van. Pontosan úgy, ahogy az előbb említetted, hiszen azt látjuk, hogy a nagy multinacionális cégek, amelyek Magyarországon működnek, azok többé-kevésbé meg tudták őrizni a munkahelyeket. Akiket elbocsátottak, azokat zömében munkaerő-kölcsönzéssel alkalmazták.(…)”

-          mondta Szakonyi Péter.

„Csökkent a fogyasztás. Egyrészt azért, mert sokan lettek munkanélküliek, másrészt azért – ez egy pszichés jelenség – mert az emberek megfontoltabban költenek és kicsit óvatosabban viszik a pénzüket például a szolgáltató szektor felé. Ennek következményeként a kis- és középvállalkozások, akiknek eleve már a tőkéjük csak néhány hónapos működésre elegendő, tehát ez egy folyamatosan finanszírozandó terület, nem tudják túlélni ezt az időszakot csak akkor tudták volna, vagy élik túl, ha a kormányzat direkt módon számukra valamilyen lehetőséget biztosít.(…)”

-          reagált Závecz Tibor.

 

„Nem értük még el Luxemburgnak a szintjét, de hát minden relatív, Einstein óta tudjuk, tehát azt nézd meg, hogy 10 évvel ezelőtt milyen állapotban volt Magyarország és a baloldalnak van már e téren bizonyítványa, gazdasági válságkezelésben. Amikor ők voltak 12 évvel ezelőtt hasonló pozícióban, akkor a bajt nagyobbították. A munkásságuk eredményeképpen minden mutató, nem az egyik mutató, minden mutató romlott akkor.(…)”

-          tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel.

 

„Annyit szeretnék ehhez hozzátenni, hogy ebben is kibékíthetetlen világnézeti válság nyilvánul meg, ahogyan ezt a kérdést megítéli a magyarországi ellenzék, illetve a kormány. Elég, ha csak arra, amit talán Varga Mihály fogalmazott meg, hogy nem a munkanélküliséget kell kezelni, hanem egész egyszerűen munkahelyeket kell teremteni, ahhoz, hogy ne legyen munkanélküliségi probléma.(…)”

-          válaszolta Gajdics Ottó.

Hír TV