2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Bayer show

Szánthó Miklós: Nem jogállamiság, hanem egy demokrácia meg egy szuverenitás vita zajlik

A Hír TV Bayer show című műsorának Szánthó Mikós, az Alapjogokért Központ igazgatója volt a vendége.

  • Szánthó Miklós: Nem jogállamiság, hanem egy demokrácia meg egy szuverenitás vita zajlik

Ha bárki feltenné azt a kérdést, tényleg bárkinek az Európai Unió képviselői közül, hogy „összefoglalná három percben, hogy mi az a jogállam?”  Születnének értelmezhető válaszok?

-      tette fel a kérdést Bayer Zsolt, műsorvezető.

Igen is meg nem is, kezdte Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója. Elmondta, hogy tömören úgy tudná összefoglalni a tanulságokat országunkat és Lengyelországot ért kritikákból, hogy „ Ez az egész egy nagy balos átverési kísérlet és szélhámosság” , ugyanis állításuk szerint létezik egy definiálható jogállamiság fogalom, kritérium, azonban gyakorlatilag a saját liberális világnézeteiket értik ezalatt. Elképzelésük szerint egy ország akkor demokratikus, ha a liberális demokrácia elve szerint működik, liberális jogállamként, azonban, ha rendszer demokratikus és jogállami, de nem liberális, akkor az szerintük már nem demokrácia és nem jogállam.

Tehát egyfelől persze megpróbálják tartalommal megtölteni ezeket a fogalmakat és a különböző világnézeti agymenéseiket beleértik, de úgy ahogy nyilvánvalóan szakmailag, amit nagyon szeretnek hangsúlyozni, hogy a szakmaiság az milyen fontos, szakmaiság nyilvánvalóan nincsen egy normatív jogi tartalma a jogállamiság fogalmának mert Lisszabontól Rigáig, ha valamiben sokszínű az Európai Unió akkor az a jogállamiság gyakorlati megvalósulása, különböző jogi intézmények széles skálája, Portugáliától a Balti államokig, Skandináviától Olaszországig nincs egy olyan központi kategóriája a jogállamiságnak, ami standardként számonkérhető lenne elvileg, objektív mérce alapján az államokon, de ezt mégis megpróbálják számon kérni, tehát valójában nem egy jogállamiság vita zajlik, hanem egy demokrácia meg egy szuverenitás vita

mondta Szánthó Mikós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Hír TV

További epizódok

Bayer show -  Deutsch Tamás: Hová tűnt Gyurcsány Ferencné?

Bayer show - Deutsch Tamás: Hová tűnt Gyurcsány Ferencné?

A Bayer show vendége, Deutsch Tamás szerint, miközben egyre dagad a korrupciós botrány, Brüsszel politikai nyomást gyakorol az uniós országokra. 2023. január 22.
Kovács Zoltán: Ez az ügy egy igazi „szemétség”

Kovács Zoltán: Ez az ügy egy igazi „szemétség”

Ez egy piszkos, aljas játszma, amit kimondottan a magyar fiatalok, a magyar egyetemisták ellen tettek - fogalmazott a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az Erasmus-üggyel kapcsolatban a Bayer show-ban. Kovács Zoltán szerint hazánkat nem kizárta vagy felfüggesztette az Európai Unió az Erasmus programból, - mert az nem teheti meg - hanem egyszerűen elvette a pénzt. 2023. január 15.
Bayer show - Lánczi Tamás: Gyurcsánynak csak az ellenzéki pártok megtöréséhez van tehetsége

Bayer show - Lánczi Tamás: Gyurcsánynak csak az ellenzéki pártok megtöréséhez van tehetsége

A jelenleg létező ellenzéki pártokat technikailag megtöri és integrálja, mert csak ehhez van tehetsége Gyurcsány Ferencnek - jelentette ki a Bayer show-ban Lánczi Tamás. 2023. január 08.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Bayer show - Szilveszteri különkiadás

Bayer show - Szilveszteri különkiadás

A Bayer showban az év vége alkalmából rendhagyó évértékelést tartott a házigazda Bayer Zsolt három vendégével egyetemben: Deutsch Tamással, Kósa Lajossal és Németh Szilárddal.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!