2022. 08. 10. Szerda Lőrinc napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Bayer show

Ókovács Szilveszter: A gyermekeink lelkéért és így a jövőért megy a csata

Természetesen az operáról, de a fociról, a szurkolásról, sőt, még az erdélyi medvékről is szó esett Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Bayer Zsolt között a Bayer show-ban.

  • Ókovács Szilveszter: A gyermekeink lelkéért és így a jövőért megy a csata

Az eltörlés világát éljük. A „haladók” szerint minden gyanús, ami régi, ami hagyományos és persze, minden gyanús, ami fehér. Számos alkalommal esett már szó műsorunkban arról, hogy egyes csoportok miként követelik bizonyos szerzők, illetve művek azonnali letiltását. Volt, aki egyenesen azzal állt elő, hogy a komolyzene egyenesen a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulása és le kell állítani az oxfordi egyetemen az oktatását, helyette pedig jöjjön a jazz és a rap.

Bayer Zsolt felvezetőjére reagálva Ókovács Szilveszter elmondta, napjainkban például Richard Wagner is benne van a célkeresztben. Megjegyezte, van egy Argentínában született, de felvállaltan zsidó származású karmester, Daniel Barenboim, akinek egyfajta missziója az, hogy Izraelben elfogadtassa Wagner zenéjét és bemutassa az abban rejlő szépséget.

Wagnernek kétségkívül voltak rossz mondatai, de az ember a zenéjében nem hazudik – monda az Operaház főigazgatója utalva arra, hogy a német zeneszerzőtől nem álltak távol az antiszemita megnyilvánulások. Hozzátette: jó lenne, ha a zene, egy szimfónia, vagy akár egy opera politikai árkokon átívelő lenne.

Ókovács Szilveszter egyebek között azt is példaként hozta fel, hogy a néhány éve Firenzében Bizet Carmenjében a címszereplőt nem ölték meg arra hivatkozva, hogy az botrányos nőgyűlölet és végül magát védve Carmen lőtte le Don Josét.

Ez egy kísérleti előadásnak elmegy, de félő, hogy egyeseknek ez etalon lesz, ami tényleg rémisztő

– jelentette ki.

Bayer Zsoltnak az opera jövőjét firtató kérdésére reagálva, a főigazgató úgy vélte, azon múlik minden, hogy gyermekek oktatása, képzése kapcsán rendben lesz-e minden, hiszen – mint fogalmazott –

a gyermekeink lelkéért megy a csata, így aztán a jövőért is és ha ezek a gyerekek nem tanulják meg egyrészt az ingerküszöbüket jó helyen tartani, (…) ha kőszínházba már nem teszi be a lábát valaki, mert csak az open air, open society, open performance lesz a divat, akkor a nagyság felismerése, a befogadói közeg nem fog létrejönni és nem fog felnőni az a nemzedék, amely egész egyszerűen átveszi a stafétát.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy mikor nyithat ki a Magyar Állami Operaház, a főigazgató elmondta, a teljes felújítást követően 2022. március 11-én lesz első nyilvános főpróba, vagyis az akkori nemzeti ünnepen március idusán egy újjávarázsolt Operaházban fog megtörténni, (…) a nyitóelőadás pedig a Hunyadi László lesz, amit ő maga fog rendezni.

Teljes adás:

HírTV

 

További epizódok

Orbán Balázs: Szankciók helyett békére van szükség

Orbán Balázs: Szankciók helyett békére van szükség

A Bayer show vendége Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. 2022. július 10.
Nagy István: Az ország kenyere biztosított

Nagy István: Az ország kenyere biztosított

Azt a legszebb mondatot, amit egy agrárminiszter mondhat, hogy az ország kenyere biztosított, azt nyugodtan mondhatom, mert valóban így van - erről beszélt az agrárminiszter a Bayer show-ban. Nagy István hozzátette: az exportra szánt mennyiség azonban kevesebb lesz. 2022. július 03.
Németh Szilárd: A rezsicsökkentés a jövő évi költségvetés egyik alappillére

Németh Szilárd: A rezsicsökkentés a jövő évi költségvetés egyik alappillére

A Bayer show vendége Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. 2022. június 26.

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!