2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Kocsis Máté: A járványügyi helyzet indokolja, hogy a kormány cselekvőképessége megmaradjon

Hír TV

2020. március 22., vasárnap 21:20

A kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, ami egy rendkívüli jogrend bevezetését jelenti, melyet időről-időre meg kell hosszabbítani, amihez az ellenzékkel való egyeztetésre, tárgyalásra van szükség. A kormány szeretné bevezetni a rendkívüli jogrendet, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztetések ne lassítsák a járvány elleni folyamatot. A részletekről és a koronavírus törvény fontosságáról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszélt Bayer Zsolt műsorvezetővel.

Kocsi Máté elmondta a kormány célja, hogy azonnal meglehessen hozni a szükséges döntéseket, március 24-én kedden a parlamentnek ezt kell meghosszabbítania, ahhoz, hogy ez megszülethessen el kell térni a házszabálytól, hiszen más esetben ez nem mehetne végbe ilyen rövid idő alatt. Házszabálytól eltérés azonban csak az országgyűlés négyötödével valósulhat meg, azaz az ellenzékre is szükség van a döntés meghozatalához.

A frakcióvezető tudatta, hogy a hétpárti egyeztetések egészen konstruktív és jó szellemben zajlanak, néhány képviselőt leszámítva, akiket nem nevezett meg, hiszen jelenleg nem a politikai csatározás a cél. Több ügyben is folynak egyeztetések, nem csak a koronavírus törvényről, hanem többek között a parlament működéséről. Kocsis Máté bizakodó, úgy gondolja, hogy kellő mennyiségű képviselő fog szavazni. Vannak feltételek és folyamatos a „politikai izmozás”, de az igazságügyi miniszter által benyújtott törvényszöveg teljesen világos és átlátható felhatalmazást ad a kormánynak, ráadásul a koronavírus törvényben benne van egy nagyon fontos rész miszerint „ Az országgyűlés a kormány korábban említett jogkörét a rendelet szerinti humán járvány megelőzése, kezelése, felszámolása továbbá káros hatásainak megelőzése és elhárítása céljából gyakorolhatja”.

Néhány vélemény szerint a törvény korlátlan felhatalmazást adna a kormánynak, azonban ez nem igaz, a járvány megfékezésére és elhárítására vonatkozik, a szöveg is tartalmazza, hogy mindez szükséges és arányos mértékben történik.

„Gyakorlati szempontból és én ezzel érveltem nekik a hétpárti egyeztetésen is, hogy azt ma senki nem tudja megmondani és azért adjunk a kormánynak időhatározás nélküli felhatalmazást, hogy meddig tud ülésezni a parlament. Egyetlen dolgot tartok most csak fontosnak és szem előtt, hogy nem lehet, hogy a kormány cselekvőképességét a parlament egy ilyen helyzetben korlátozza vagy annak az esélyét megadja, hogy ne tudjon a kormány akár csak két napig is cselekedni ez nem lehet most megtenni”

-       mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A teljes adás:

 Kapcsolódó anyagunk:

Most az Országgyűlésen a sor

Hír TV