2021. 12. 09. Csütörtök Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Bayer show

Ferencz Orsolya: Az űrkutatás a XXI. század egyik legfontosabb szektora

Az egész világ az űrszektort fejleszti, régiós társaink évek óta sokkal jelentősebb forrásokkal dolgoznak ezen a területen. Olyan tudományos értékek sora születik meg, ami azt mutatja, hogy a XXI. század legfontosabb szektorai között az űrszektor az egyik legfontosabb vezető terület. Erről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt a Bayer show-ban arra reagálva, hogy számos balliberális sajtóorgánum viccnek tartja azt a kérdést, hogy miért is van Magyarországnak szüksége az űrkutatásra.

 

Ferencz Orsolya szerint pont azok nevetgélnek az űrkutatáson, akik „könnyesre” aggódják magukat a Földért és a klímaváltozás miatti problémákért, miközben fel sem fogják, hogy az a műholdas adatbázis, amivel a klímatudósok dolgoznak, ahogy a klímamodellek készülnek, az mind űrkutatás és űrtevékenység.

Kinevetik azt a tudományterületet, aminek az eredményeire hivatkozva aggódnak a Földért

– tette hozzá.

A miniszteri biztos felidézte, a balliberális oldalon az is a gúny tárgya volt, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország egy második magyar kutató űrhajóst kíván felküldeni a világűrbe. Úgy fogalmazott, ők el sem jutnak odáig sem, hogy a Nemzetközi Űrállomás nem egy gyerekeknek fenntartott kalandpark és hullámvasút, hanem egy olyan kutatólaboratórium, amiből az egész emberiség egy darabbal rendelkezik és csak néhány száz kutató kerülhet olyan privilegizált helyzetbe, hogy beléphet ide.

Ide bejutni óriási lehetőség az egész magyar tudományos élet számára. Ha egy egyetem részt vesz egy ilyen küldetésben, akkor annak az egyetemnek a nemzetközi rangsorban a helye felértékelődik, oda sokkal több hallgató fog jelentkezni, óriási lehetőség tudományos disszertációk születésére, nem is mondva, hogy az űripar milyen lehetőséghez jut

– emelte ki Ferencz Orsolya.

 
A szatelitet a Budapesti Műszaki Egyetemen fejlesztették ki.
 

Adásunkban a miniszteri biztos bemutatta az 5x5x5 centiméteres földi modelljét annak a magyar pikoműholdnak, ami december elején startolt el egy másik társával, egy 5x5#10 centiméteressel együtt. Ezek a műholdak a világon elsőként mértek és mérnek jeleket a világűrben a kicsiny mivoltuk ellenére.

Ezzel a két műholddal együtt négy másik ilyen méretűt is fellőttek más nemzetek, de azok közül egyik sem működött, csak a két magyar eszköz, aminek nagy jelentősége van a tudomány szempontjából – emelte ki a miniszteri biztos. 

A teljes adás:

Hír TV

 

További epizódok

Schmidt Mária: Az a népszavazás nem csak a határon túli magyarokat sebezte meg, hanem minket is

A műsor vendége Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója volt. 2021. december 05.

Kövér László: Emberként arra rendeltettünk, hogy próbáljunk a világban ellenállni a gonosznak

Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt a Bayer show vendége. 2021. november 28.

Németh Szilárd: Hogy egy erős közösség meg tudja védeni az érdekeit, ahhoz erőt kell tudni mutatnia

Bayer Zsolt vendége Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára volt. 2021. november 21.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!