2022. 10. 04. Kedd Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Bayer show

Ferencz Orsolya: Az űrkutatás a XXI. század egyik legfontosabb szektora

Az egész világ az űrszektort fejleszti, régiós társaink évek óta sokkal jelentősebb forrásokkal dolgoznak ezen a területen. Olyan tudományos értékek sora születik meg, ami azt mutatja, hogy a XXI. század legfontosabb szektorai között az űrszektor az egyik legfontosabb vezető terület. Erről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt a Bayer show-ban arra reagálva, hogy számos balliberális sajtóorgánum viccnek tartja azt a kérdést, hogy miért is van Magyarországnak szüksége az űrkutatásra.

  • Ferencz Orsolya: Az űrkutatás a XXI. század egyik legfontosabb szektora

 

Ferencz Orsolya szerint pont azok nevetgélnek az űrkutatáson, akik „könnyesre” aggódják magukat a Földért és a klímaváltozás miatti problémákért, miközben fel sem fogják, hogy az a műholdas adatbázis, amivel a klímatudósok dolgoznak, ahogy a klímamodellek készülnek, az mind űrkutatás és űrtevékenység.

Kinevetik azt a tudományterületet, aminek az eredményeire hivatkozva aggódnak a Földért

– tette hozzá.

A miniszteri biztos felidézte, a balliberális oldalon az is a gúny tárgya volt, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország egy második magyar kutató űrhajóst kíván felküldeni a világűrbe. Úgy fogalmazott, ők el sem jutnak odáig sem, hogy a Nemzetközi Űrállomás nem egy gyerekeknek fenntartott kalandpark és hullámvasút, hanem egy olyan kutatólaboratórium, amiből az egész emberiség egy darabbal rendelkezik és csak néhány száz kutató kerülhet olyan privilegizált helyzetbe, hogy beléphet ide.

Ide bejutni óriási lehetőség az egész magyar tudományos élet számára. Ha egy egyetem részt vesz egy ilyen küldetésben, akkor annak az egyetemnek a nemzetközi rangsorban a helye felértékelődik, oda sokkal több hallgató fog jelentkezni, óriási lehetőség tudományos disszertációk születésére, nem is mondva, hogy az űripar milyen lehetőséghez jut

– emelte ki Ferencz Orsolya.

 
A szatelitet a Budapesti Műszaki Egyetemen fejlesztették ki.
 

Adásunkban a miniszteri biztos bemutatta az 5x5x5 centiméteres földi modelljét annak a magyar pikoműholdnak, ami december elején startolt el egy másik társával, egy 5x5#10 centiméteressel együtt. Ezek a műholdak a világon elsőként mértek és mérnek jeleket a világűrben a kicsiny mivoltuk ellenére.

Ezzel a két műholddal együtt négy másik ilyen méretűt is fellőttek más nemzetek, de azok közül egyik sem működött, csak a két magyar eszköz, aminek nagy jelentősége van a tudomány szempontjából – emelte ki a miniszteri biztos. 

A teljes adás:

Hír TV

 

További epizódok

Kocsis Máté: A kérdés az, hogy a mi politikusaink a baloldalon mit ígértek cserébe

Kocsis Máté: A kérdés az, hogy a mi politikusaink a baloldalon mit ígértek cserébe

A Fidesz válaszokat vár a dollárbaloldaltól a külföldi kampánypénzek ügyében - erről beszélt Kocsis Máté a Bayer Showban. 2022. október 02.
Gulyás Gergely: Az európai gazdaság iszonyatosan megsínyli a szankciókat, Oroszország pedig nyer rajta

Gulyás Gergely: Az európai gazdaság iszonyatosan megsínyli a szankciókat, Oroszország pedig nyer rajta

A háborús szankciók bevezetése óta Európa gazdasága gyengült, ezzel szemben Moszkva erősödött - hívta fel rá a figyelmet Gulyás Gergely a Bayer show-ban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: Oroszország soha ilyen áron nem tudta értékesíteni még a földgázt és a kőolajat, mint most. 2022. szeptember 25.
Dömötör Csaba: Az EU továbbra is nyomást próbál gyakorolni hazánkra

Dömötör Csaba: Az EU továbbra is nyomást próbál gyakorolni hazánkra

A HírTV Bayer Show című műsorának Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára volt a vendége. 2022. szeptember 18.

Legfrissebb híreink

Rehabilitációs játszóteret kapott a Semmelweis Egyetem

Rehabilitációs játszóteret kapott a Semmelweis Egyetem

Az egyik legnagyobb áruházlánc támogatásával, egy játszóteret vehettek birtokba a 2-es számú Gyermekklinika lakói. Az intézmény igazgató hangsúlyozta: nincs fontosabb annál, minthogy mindent megtegyenek a kórházban gyógyuló gyerekekért.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!