2022. 12. 02. Péntek Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Ballada egy szolgafiú emlékére 02:00

Magyarország élőben

Ferencz Orsolya: Óriási dicsőség az űrállomáson dolgozók klubjába tartozni

Egyáltalán nem számít drágának 10 milliárd forintot költeni a következő években arra, hogy 2024-25-ben magyar űrhajós mehessen a világűrbe. Erről Ferencz Orsolya űrkutató beszélt Magyarország élőben című műsorunk keddi adásában. A miniszteri biztos kiemelte, az egész magyar tudományos élet jelentősen profitálhat az Oroszországgal közösen indított űrkutatási programból, amelyre Magyarország az űrtechnológia terén elért kiemelkedő eredményei alapján kapott lehetőséget. A Nemzetközi Űrállomás élettartalma alatt csak néhány száz űrhajósnak adatik meg az, hogy ott dolgozhasson, így óriási dolog, ha valaki bekerül ebbe a klubba – fogalmazott Ferencz Orsolya.

  • Ferencz Orsolya: Óriási dicsőség az űrállomáson dolgozók klubjába tartozni

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy moszkvai látogatásán a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával. Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy rendkívül drága „jegyről” van szó, Ferencz Orsolya elmondta, a 10 milliárd forint valójában olcsónak számít. Példaként hozta fel, hogy a NASA-nál 75-80-85 millió dollárokba kerül egy hasonló project.

Ennek ez a 10 milliárd forint a töredéke, ez azért lehetséges, mert a magyar űrkutatás eredményei erre jogosítják a magyar űrkutató társadalom olyan hozzáadott értéket tud kínálni, ami az oroszoknak fontos

– mutatott rá a miniszteri biztos.

Ferencz Orsolya kiemelte, az űrkutatás egyik pillére az emberes űrrepülés és az űrállomás nem egy luxus játszótér és egy hullámvasút keveréke, hanem egy olyan kutatólaboratóriumról van szó, amiből az egész emberiségnek ez az egy darab van, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami a Földön elvileg sincs, tehát olyan kísérleteket és folyamatokat lehet ott vizsgálni, amiket a földfelszínen elvileg sem.

Ebbe a laboratóriumba összesen néhány száz tudós tud bejutni, évente 9-10, maximum 15, vagyis – mint Ferencz Orsolya fogalmazott - ebbe a klubba tartozni óriási dolog.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta: a 2024–2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő magyar űrhajóst egy nyílt pályázat keretében választják ki és várhatóan 3-6 hónap közötti időt tölthet el az űrben.

Velkovics Vilmos megjegyezte, hogy sokan ellenzik az űrkutatást, sőt nem egy tiltakozó összeköti a klímaváltozással is. A felvetésre reagálva a miniszteri biztos elmondta, nem csak az űrutazáson, hanem az egész űrkutatáson is nevetnek és bizonyos politikai körökből az egész általa felügyelt munkaterület csak gúnyolódást kap. Ferencz Orsolya szégyennek és szomorú műveletlenségnek nevezte azt, ahogy Jakab Péter (Jobbik), vagy Vadai Ágnes viszonyult a magyar űrkutatáshoz.

Teljes beszélgetés:

 

Hír TV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

További tagadás a dollárbaloldalon

További tagadás a dollárbaloldalon

Könnyebb lenne megítélni a helyzetet, hogyha világosabban és egyértelműen fogalmazna Márki-Zay Péter- kritizálta egykori kormányfő-jelöltjét a Jobbik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!