2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Magyarország élőben

Ferencz Orsolya: Óriási dicsőség az űrállomáson dolgozók klubjába tartozni

Egyáltalán nem számít drágának 10 milliárd forintot költeni a következő években arra, hogy 2024-25-ben magyar űrhajós mehessen a világűrbe. Erről Ferencz Orsolya űrkutató beszélt Magyarország élőben című műsorunk keddi adásában. A miniszteri biztos kiemelte, az egész magyar tudományos élet jelentősen profitálhat az Oroszországgal közösen indított űrkutatási programból, amelyre Magyarország az űrtechnológia terén elért kiemelkedő eredményei alapján kapott lehetőséget. A Nemzetközi Űrállomás élettartalma alatt csak néhány száz űrhajósnak adatik meg az, hogy ott dolgozhasson, így óriási dolog, ha valaki bekerül ebbe a klubba – fogalmazott Ferencz Orsolya.

  • Ferencz Orsolya: Óriási dicsőség az űrállomáson dolgozók klubjába tartozni

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy moszkvai látogatásán a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával. Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy rendkívül drága „jegyről” van szó, Ferencz Orsolya elmondta, a 10 milliárd forint valójában olcsónak számít. Példaként hozta fel, hogy a NASA-nál 75-80-85 millió dollárokba kerül egy hasonló project.

Ennek ez a 10 milliárd forint a töredéke, ez azért lehetséges, mert a magyar űrkutatás eredményei erre jogosítják a magyar űrkutató társadalom olyan hozzáadott értéket tud kínálni, ami az oroszoknak fontos

– mutatott rá a miniszteri biztos.

Ferencz Orsolya kiemelte, az űrkutatás egyik pillére az emberes űrrepülés és az űrállomás nem egy luxus játszótér és egy hullámvasút keveréke, hanem egy olyan kutatólaboratóriumról van szó, amiből az egész emberiségnek ez az egy darab van, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami a Földön elvileg sincs, tehát olyan kísérleteket és folyamatokat lehet ott vizsgálni, amiket a földfelszínen elvileg sem.

Ebbe a laboratóriumba összesen néhány száz tudós tud bejutni, évente 9-10, maximum 15, vagyis – mint Ferencz Orsolya fogalmazott - ebbe a klubba tartozni óriási dolog.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta: a 2024–2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő magyar űrhajóst egy nyílt pályázat keretében választják ki és várhatóan 3-6 hónap közötti időt tölthet el az űrben.

Velkovics Vilmos megjegyezte, hogy sokan ellenzik az űrkutatást, sőt nem egy tiltakozó összeköti a klímaváltozással is. A felvetésre reagálva a miniszteri biztos elmondta, nem csak az űrutazáson, hanem az egész űrkutatáson is nevetnek és bizonyos politikai körökből az egész általa felügyelt munkaterület csak gúnyolódást kap. Ferencz Orsolya szégyennek és szomorú műveletlenségnek nevezte azt, ahogy Jakab Péter (Jobbik), vagy Vadai Ágnes viszonyult a magyar űrkutatáshoz.

Teljes beszélgetés:

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Arat a kolera

Arat a kolera

Tanzániában legkevesebb 26 ember életét követelte a kolera, amelynek járványa a kelet-afrikai ország tíz régióját sújtotta január 5. és február 8. között - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!