2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Veszélyes élet: némelyek az éhhalál küszöbén

Negyedmillióval csökkent egy év alatt a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett szegények száma a Központi Statisztikai Hivatal szerint. A Célpont riporterei a legszegényebb régiókban, a Nyírségben és a Békés megyei tanyavilágban olyan családokat is találtak, ahol fejenként kevesebb mint 20 ezer forintból próbálnak megélni egy-egy hónapban. Szociológusok szerint ilyen körülmények között még a téli iskolai szünet is veszélyes lehet, mivel sok gyermek otthon nem jut megfelelő táplálékhoz.

Édesanyja és nagybátyja várja a Békés megyei tanyavilágban a hétéves Nikit. A lány sötétben érkezik haza iskolabusszal, majd 20 percet gyalogolnak a térdig érő sárban a kivilágítatlan utakon. A Célpont stábja követte őket. A Bugyik család a Békés megyei tanyavilágban él. Niki idősebb testvérei kollégiumban laknak, bár még ők sem töltötték be a 15-öt.


Riporter: – Mennyi pénzből élnek itt?
Bugyik Ilona: – Hát 90 ezer forintból.
R.: – És hányan?
B. I.: – Hát úgy, hogy most a négy gyerek meg én.
R.: – Mindig van mit enni? Mindig van meleg étel az asztalon?
B. I.: – Igyekszek megoldani – mondta az asszony.

A Nyírségben élő Piroska szintén szűkös körülmények között neveli öt gyermekét. „Mennyiből élnek havonta?” – tette fel a kérdést a riporter. „119 ezer forintot kapok összvissz családi pótlékot és gyest úgy, hogy ebből az emelt összeg a legkisebb lányomé, mert ő speciális betegséggel speciális ellátást kap. Neki ez kell. Illetve az állam által megelőlegeztetett 16 ezer forintos gyerektartás. Ennyi a jövedelmünk, semmit több” – fogalmazott Selyemné Bakró Piroska.


Egy hónappal ezelőtt a gyámügy el akarta venni a gyerekeket. Végül azonban maradhattak, mivel Piroskán többen segítettek, hűtőt, mosógépet és tüzelőt is kapott.


Riporter: – Karácsonyra hogy készülnek?
S.B.P.: – Nem nagyon készülünk rá. Nincs miből.
R.: – Nem lesz karácsony?
S.B.P.: – Hát, évek óta nincs már, megmondom őszintén – tette hozzá az édesanya.

A szociológus szerint a téli iskolai szünet veszélyes, mivel sok gyermek otthon nem jut megfelelő táplálékhoz. „A téli szünet december 22-én kezdődik. Január 5-én mennek a gyerekek óvodába, iskolába. Ez azt jelenti, hogy több mint két hétig a gyerekek egy jelentős része nem fog megfelelő vagy semmiféle táplálékhoz jutni” – nyilatkozta Herczog Mária.

A statisztikák szerint 2014 fordulópont lehet: az elmúlt évek növekedése után idén csökkent a szegénység Magyarországon.

„A szegények száma a 2014-es adataink alapján – tehát a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek száma – negyedmillióval csökkent egy év alatt. Előtte való években nőtt, és az utolsó évben pedig csökkent negyedmillió fővel” – szögezte le Kincses Áron, a KSH osztályvezetője.
R.: – Hányan éheznek ma Magyarországon?
K. Á.: – Hát én azt gondolom, hogy azoknak a száma, az elenyésző. Mi ilyet nem mérünk, hogy mennyien éheznek – tette hozzá az osztályvezető.

A kormány ősszel jelentette be, hogy fel akarják számolni a gyermekéhezést. – 2016. január elsejétől ingyenes étkezésben részesülnek azok – ez az óvodás és a bölcsődés gyermekekre is vonatkozik –, akik családjában az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Vagyis azoknak a gyerekeknek jár majd az ingyenes étkezés, akiknek a szülei 86 ezer forintnál kevesebbet visznek haza.

A teljes riportot fél nyolckor megnézhetik a Célpontban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!