2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szerelmes biciklisták 19:10

Belföld

Vargha Tamás: Fontos ápolni győzelmi örökségünk emlékét

Kiszámíthatatlan korunkban talán még fontosabb ápolni győzelmi örökségünk emlékét, kitartani az igaz hit és a szabadságszeretet mellett - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

  • Vargha Tamás: Fontos ápolni győzelmi örökségünk emlékét

Vargha Tamás a Mátyás-templomban mondott ünnepi beszédet abból az alkalomból, hogy a szövetséges seregek 336 évvel ezelőtt, 1686. szeptember 2-án - csaknem 150 év hódoltság után -, visszafoglalták Buda várát az oszmán seregektől.

A Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspöksége a beszédet követően hagyományteremtő céllal katonai tiszteletadással egybekötött ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be.

Vargha Tamás azt mondta: emelt fővel emlékezünk a budai Vár felszabadítóira, akik vállalták a fegyveres harcot, amikor a haza szólította őket. Hozzátette: a budai Vár évszázadok óta fontos helyszín a magyaroknak, és ez akkor sem változott, amikor Szulejmán szultán seregei élén 1541-ben elfoglalta.

"Elődeink is tudták, hogy nincs szabad Magyarország szabad Buda nélkül, és már akkor fogadalmat tettek arra, hogy fel fogják szabadítani a Várat. A fogadalom szülőről gyermekre szállva 145 éven át megmaradt, egészen addig, amíg 1686. szeptember 2-án sikerült a szövetséges seregeknek bevenniük a Várat és letaszítani a Vár fokáról a lófarkas jelvényt" - jegyezte meg a politikus.

Véleménye szerint az oszmán elnyomás sok tanulsággal szolgált számunkra. Míg a 15. század végén Mátyás király katonai, gazdasági és kulturális értelemben is Európa egyik legerősebb államát hagyta hátra, az uralkodását követő évtizedekben, a 16. században az erőviszonyok megváltoztak, a hódító oszmán hadak olyan fölénybe kerültek elődeinkkel szemben, hogy az ország területi egységét már nem lehetett tovább megtartani, a hódítók sorra nyerték a csatákat és foglalták el a várakat.

"De a megszállás idején történtek fényesen mutatják, miért őrizzük ma is ellentmondást nem tűrően magyarságunkat. A magyar szív ugyanis nem elfoglalható. Kérlelhetetlen elszántságra volt szükség ahhoz, hogy 150 évnyi megszállás után is magyarnak vallják magukat őseink, vágyva a szabadságra, a rabigától szabadulásra. Hiszen generációk nőttek fel úgy, hogy csak történetekből tudták, milyen megszállók nélkül élni az országban" - hangsúlyozta Vargha Tamás.

A Lotharingiai Károly által vezetett 65 ezres szövetséges sereg mintegy három hónapos harcot követően foglalta el a budai Várat, az ostromlott oszmán hódítókon a megérkező felmentő sereg sem tudott segíteni.

A szentmise előtt Vargha Tamás, Sándor Zsolt altábornagy és Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök, katonai ordinárius jelenlétében koszorút helyeztek el XI. Ince pápa Hess András téri szobránál. A török hadsereg elleni szövetséget Szent Liga néven XI. Ince felhívására hozták létre a Habsburgok, Lengyelország és Velence. A pápa az ostrom idején tábori szolgálatot teljesítő Avianói Márk kapucinus szerzetesnek írt levelében a "Beata Virgo Dabit Auxilium" (a Boldogságos Szűz ad segítséget; a latin kezdőbetűk a BUDA szót tették ki) jelszót adta ki Buda visszavételére.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem – Szerelmes biciklisták + videó

Szélesvásznú történelem – Szerelmes biciklisták + videó

Az adásban az 1965-ben készült, Bacsó Péter által rendezett Szerelmes biciklisták című magyar filmről, a 60-as évekről, a 60-as évekbeli Balatonról, az akkor fiatal színésznemzedékről volt szó többek között. Az adás vendége a film egyik szereplője, Szerednyey Béla színművész volt. A műsor vezette: Zavaros Eszter és Csatári Bence.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!