2020. június 6.,
szombat, Norbert, Cintia napja

Van olyan jobbikos, akire Karácsony leadná a voksát

Hír TV

2019. január 30., szerda 09:00, frissítve: szerda 18:35

Eddig kilencezren vettek részt a hétfő óta tartó főpolgármesteri előválasztáson, melynek első fordulóján a Párbeszéd jelöltjére, Karácsony Gergelyre és az MSZP-s Horváth Csabára szavazhatnak, vasárnapig. A jelöltek előválasztási vitán ismertették programjukat és városvezetési elképzeléseiket.

Népszavazások kiírásával kezdené főpolgármesteri munkáját megválasztása esetén Horváth Csaba. Az MSZP jelöltje arról tartana referendumot, hogy minden befizetett 10 adóforintból 1 visszajárjon Budapestnek, az iskolák és a kórházak pedig kerüljenek vissza az önkormányzatokhoz. Mindez egy keddi előválasztási vitán hangzott el, ahol a Párbeszédes Karácsony Gergellyel tervezett városvezetői programjukról beszéltek.

„Nem opció az, hogy Tarlós maradjon a helyén, és a különbség,már az egy óriási differencia, hogy egy olyan főpolgármestere lesz Budapestnek, aki budapesti érdekeket képvisel, aki először szóvá teszi, aki leteszi utána a javaslatait és az aggályait a kormány asztalára, tehát megpróbál tárgyalni és ha ez nem vezet eredményre, akkor kikényszeríti a budapestiek erejével a háta mögött. Szerintem ez az egyetlen opció, ami egy erőközpontú, Fideszes kormánnyal, hatalommal szemben működik” – így az MSZP-s Horváth Csaba.

Ezekkel a törekvésekkel Karácsony Gergely is egyetértett, aki szerint erős társadalmi akaratra van szükség a kormánnyal szemben.

„Ez a program nem az a program, amivel én főpolgármester jelölt szeretnék lenni, ez egy vízió, ez egy elképzelés. El akartam mondani, hogy én mit javaslok a budapestieknek, és hogy ha az előválasztás első fordulójának győztese leszek, akkor szeretném ezt a vitát sokkal szélesebb körben lefolytatni, elindítani egy ilyen ha úgy tetszik Hankiss Elemér után egy „találjuk ki Budapestet” programot, mert azt gondolom, hogy rengeteg olyan kérdés van, amit meg kellene beszéljünk, és az a nagy helyzet, hogy Magyarországon hiány van az értelmes szakmai párbeszédben, hiány van abban, hogy feltegyünk bizonyos kérdéseket, például azt, hogy Budapestnek jobb legyen a levegőminősége és leüljünk és ezeket megbeszéljük” – jelentette ki Karácsony.

Míg a fórum civil résztvevői elsősorban a városfejlesztési elképzelésekről faggatták az előválasztási jelölteket, addig a főpolgármester-jelöltségre szintén pályázó Sermer Ádám, a Liberálisok politikusa a Jobbikkal való együttműködésről kérdezte a jelölteket. Horváth Csaba általánosságban úgy fogalmazott, hogy ha konzervatív, mérsékelt politikai erőként viselkedik a párt, akkor létrejöhet az összefogás, de a vállalhatatlan személyekkel nem tudnak együttműködni. Karácsony Gergely szerint pedig a Jobbik elhatározta, hogy kijön a rasszista skatulyából, s ő tud olyan jobbikos politikust, akire választópolgárként leadná a voksát.

A jobbikos Jakab Péter szerint bármelyik politikusuk megfelelhet a baloldali szavazóknak. „A Jobbik egy olyan néppártosodási folyamaton ment keresztül, hogy ma már a Jobbikra szerintem világnézeti hovatartozástól függetlenül mindenki tudna szavazni adott helyzetben, baloldali emberek is” – mondta a párt képviselője.

A DK országgyűlési képviselője nem volt hajlandó érdemben válaszolni Karácsony Gergely kijelentésére.

– Ha jól értem azt kérdezte, hogy a DK elfogadhatónak tartja-e, hogy több százmilliárdot adnak turisztikai beruházásokból fideszes rokonoknak és embereknek. Nem tartjuk elfogadhatónak. Ha jól értem azt kérdezte, hogy Habsburg családtag 70 ezer forintért lehet e a várban...
– Nem. Nem értett jól. Azt kérdeztem, hogy Karácsony Gergely...
– Elnézést akkor elmondom. Mégis csak én tartom a sajtótájékoztatót...
– De azt hittem a kérdésemre válaszol.
– Én így értettem a kérdését, mert biztos, hogy ilyet is fel akar tenni.

A Fidesz országgyűlési képviselője a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztással kapcsolatban annyit mondott, Budapestet egyedül Tarlós István tudja hitelesen és eredményesen vezetni.

„Látható, hogy egy előválasztási küzdelem zajlik, látható, hogy a baloldal szeret castingolni, szeret ábrándozni arról, hogy a hataloméhségét hogyan próbálja kielégíteni, viszont teljesen világos, hogy Budapestet az eredmények alapján egyetlen egy ember tudja tényszerűen, hitelesen, eredményesen vezetni, ez pedig Tarlós István. Mi arra biztatjuk a választópolgárokat, hogy Tarlós Istvánt támogassák az őszi választások alkalmával, Budapesten” – mondta a kormánypárti képviselő.

Eddig mintegy kilencezren vettek részt a hétfő óta tartó főpolgármesteri előválasztáson, az első forduló vasárnapig tart.

5 év még máshogy volt

5 éve még elfogadhatatlannak tartotta a Jobbikot Vadai Ágnes – a Demokratikus Koalíció politikusa erről az ATV Start című műsorában még úgy fogalmazott, hogy antiszemita kirekesztő párttal demokratikus erők nem vállalhatnak közösséget. Sneider Tamást az Országgyűlés 2014-ben választotta az Országgyűlés alelnökévé.

„Számomra ebben a kérdésben Németország az etalon. A német politikai kultúra az etalon. El nem tudom képzelni, hogy Angela Merkel valaha is megszavazott volna egy ex-szkinhedvezért. El nem tudom képzelni!” – mondta 5 éve Vadai.

x
Rendkívüli hír