2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Utolsó útjára kísérték Katona Tamást

Örök nyugalomra helyezték Katona Tamást. A történészt, egykori politikust a budapesti Farkasréti temetőben temették el. Búcsúztatásán beszédet mondott Boross Péter volt miniszterelnök – a szertartást Kozma Imre atya vezette. Katona Tamás a rendszerváltás után az MDF színeiben volt két ciklusban is országgyűlési képviselő és évekig az I. kerület polgármestere.

Boross Péter búcsúbeszédében remek embernek és szellemes társalgónak nevezte Katona Tamást. A volt miniszterelnök azt mondta, volt politikustársa hűséggel és alázattal látta el munkáját.

– Akkor voltál külügyi államtitkár, amikor azért egész biztosan nem tudtuk, mit hoz a holnap, sejtettük a levegőben volt, hála Istennek elkésett az a bizonyos moszkvai puccs, amelyiknek esélye végig ott volt első esztendős kormányzásunk idején és akkor minden másképpen történik. Emlékezz arra is, mennyi gondot okozott nekünk, hogy a terrorrendszereket nem egyformán mérik Napnyugaton – jelentette ki Boross Péter.

Katona Tamás a rendszerváltás után két ciklusban is országgyűlési-képviselő volt, és évekig Budapest I. kerületének polgármesteri tisztségét is betöltötte. Bár történelem szakot sosem végzett, történészi tevékenységét is elismerték – szakmán belül és azon kívül is. Számos előadást tartott,és tévéműsorokban is szerepelt.


– Katona Tamás történészi életútjának első csodája az, ahogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történészeként megörökítette a nevét. Azt hiszem, a téma választotta őt, és nem ő a témát – mondta az elhunytról Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

A szertartást Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke vezette.

– Felelősségteljes értékítélet és kivételes intelligencia birtokosa volt. Az igazságosság és igényesség emblematikus alakja egy olyan korban, mikor az élők a holtakra irigykedtek. Származása, társadalmi helyzete, világnézetbeli felfogása senkit sem zárt ki köreiből, miközben mindenki felismerhette, hányadán is áll vele – tette hozzá Kozma Imre.

Temetésén több százan vettek részt. Katona Tamás 81 évet élt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!