2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Több száz betegnek jelenthet ez komoly segítséget + Videó

Több száz, genetikai rendellenességgel született, személyiségzavarban szenvedő beteg válhat jogosulttá fogyatékossági támogatásra, ha az Országgyűlés elfogadja a nemzeti erőforrás miniszter által benyújtott indítványt. A törvénymódosítás az Alkotmánybíróság tavalyi döntése miatt szükséges. Az állami juttatás mértéke idén havi 18 525 forint.

A Williams-szindróma genetikai rendellenesség, 20 ezer szülésből egyszer fordul elő. A betegség érszűkületet okoz, és fejlődési zavarral jár. A Williams-szindrómában szenvedők mozgásproblémákkal küzdenek, és jellemző rájuk a figyelemhiány, ami a tanulásnál jelent hátrányt.

A Williams-szindrómások eddig nem voltak jogosultak fogyatékossági támogatásra. Az Alkotmánybíróság azonban tavaly alkotmányellenesnek minősítette, hogy a jogalkotó különbséget tegyen a személyiségfejlődési zavarban szenvedő betegek között. A jövőben ezért a juttatás minden olyan genetikai rendellenességgel született embernek járna, aki állandó segítségre szorul az életben. A jogosultsághoz nem lesz szükség folyamatos orvosi ellenőrzésre.Pogány Gábor, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségének elnöke elmondta: korábban különböző szakértői bizottságok évenkénti többszörös felülvizsgálat mellett döntöttek, miközben ott volt a gyereknek a saját baja. Közben ezek a vizsgálatok sokszor átfedők, és a genetikai ok miatt gyógyulás sem várható. „Tehát sok felesleges gyötrődést okozott a családnak, ezt spórolhatják meg a családoknak. Ha ezt a törvény előírja, akkor pénzkidobástól is meg lehet kímélni a költségvetést” – fogalmazott.

A törvénymódosítás elfogadásával 6-800 beteg válik jogosulttá a fogyatékossági támogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Leállítja a magyar baloldal támogatását a Soros-hálózat?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!