2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Tagadja a jobbikos Kovács, hogy kémkedett volna

Tagadja a jobbikos Kovács Béla, hogy az oroszoknak kémkedett volna. Az EP-képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész már kikérte Brüsszeltől.

Tagadja a jobbikos Kovács Béla, hogy az oroszoknak kémkedett volna az Európai Parlament tagjaként. A politikus, aki most is befutó helyen szerepel a Jobbik EP-listáján, azt állítja, nem volt tagja semmilyen titkosszolgálatnak, és soha sem működött együtt külföldi hírszerző szervezetekkel.
A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a héten Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Európai Parlament elnökétől. A jobbikos EP-képviselő bejelentette, hogy kezdeményezi saját átvilágítását és azt szeretné, ha a Nemzetbiztonsági Bizottság is kivizsgálná az ügyét.

Kovács Béla 2010-ben lett a Jobbik európai parlamenti képviselője, miután a párt alelnöke Balczó Zoltán visszaadta a mandátumát. A Jobbik EP-listáján most is a befutó, harmadik helyet kapta meg.

A Magyar Nemzet csütörtökön írta meg, hogy Kovács Béla információjuk szerint orosz ügynök lehet. A lap úgy tudja a politikus ellen kémkedés gyanúja miatt az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést még április elején. A legfőbb ügyészség szóvivője elismerte, hogy kezdeményezték a Jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Brüsszelben.

„A Központi Nyomozó Főügyészség egy minősített eljárás keretében jutott el odáig a nyomozásában, amelynek eredményeként a legfőbb ügyész, Martin Schulz úrhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, az európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérve. A Központi Nyomozó Főügyészség egy súlyos, 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény ügyében nyomoz. Azért így fogalmazok, mivel magának a bűncselekmény megnevezése sem áll módomban, mint ahogy minősített a tényállás is, amelyben folytatják ezt az eljárást is, sőt a feljelentőt tevő hatóságot sem áll módjában az ügyészségnek megnevezni” – mondta Fazekas Géza.

A Magyar Nemzet arról is írt, hogy Kovács már korábban a polgári kémelhárítás látókörébe került, ugyanis a képviselő rendszeresen találkozott titokban orosz diplomatákkal, és havonta utazott Moszkvába is. Felesége pedig osztrák-orosz kettős állampolgár, aki a lap információi szerint korábban a KGB kémelhárításának dolgozott.

„Visszautasítom az ott leírt vádakat.” – Kovács Béla tagadja, hogy orosz kém lenne. És azt mondta, a családját ért vádak miatt jogi útra tereli az ügyet „Soha nem voltam semmiféle: sem magyar, sem külföldi titkosszolgálatnak a tagja; soha nem is működtem velük együtt, és megkeresés sem volt a részükről” – mondta.

„A kérdés az, hány ilyen lobbista van még”

A nemzetbiztonsági bizottság korábbi SZDSZ-es tagja, a most az Együtt–PM-ben politizáló Gulyás József nem hiszi, hogy a legfőbb ügyész megalapozatlanul kezdeményezett volna eljárást. „Az a kérdés inkább, hogy Kovács Béla mellett hány ilyen lobbista van még, és hány kijáró ember akár ügynök a Jobbikban. A mai napig tisztázatlan, a Jobbik körül milyen finanszírozási hátország van” – mondta Gulyás József.

Kovács Béla kezdeményezte, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága nyilvános meghallgatást tartson az ügyében. A testület szocialista elnöke hétfőre hívta össze az ülést.

„Ebben az ügyben világosan kell látnunk, hogy tényleg egy jobbikos európai parlamenti képviselő kémkedést követett-e el, és nyilván a megfelelő hatóságoknak, a megfelelő eljárásokat ebben az ügyben le kell folytatni” – nyilatkozta Gúr Roland szocialista EP-képviselőjelölt.

Teljes körű vizsgálatot követlenek

A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke teljes körű vizsgálatot követel. „Példátlan és megdöbbentő a történet véleményünk szerint. Teljes körű, mindenre kiterjedő vizsgálatot követelünk ebben az ügyben” – közölte Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke.

Kovács Béla azt is mondta, kezdeményezi saját nemzetbiztonsági átvilágítását, és önként lemond mentelmi jogáról, hogy hamarabb tisztázhassa az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!