2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Szövetségeseit nem zavarja Bajnai külföldi állása

A baloldali kispártok nem tartják összeférhetetlennek, hogy Bajnai Gordon az országgyűlési és az európai parlamenti választások alatt is végig szerepet vállalt egy francia hátterű multicég felügyelőbizottságában. Az Együtt–PM korábbi vezetője ezt tegnap vallotta be, miután bejelentette azt is, hogy mostantól ügyvezető igazgató lesz az ingatlanfejlesztő nagyvállalatnál. A fideszes Németh Szilárd szerint Bajnai egyike a nemzetközi tőke kijáróembereinek, ezért őt nem lepte meg a volt kormányfő megbízatása.

„Ez a mi hazánk, itt akarunk élni, boldogulni és gyarapodni. Itt akarjuk felnőni látni a gyermekeinket és az unokáinkat, itt vagyunk otthon, és itt is maradunk. És ha a rossz politika tönkre teszi a hazánkat, akkor nem nekünk kell elmennünk, hanem a rossz politikának.” 2012. október 23-án ezekkel a szavakkal tért vissza Bajnai Gordon a politika porondjára. Mára viszont kiderült, hogy nem itt akar boldogulni és gyarapodni, hanem az ingatlanberuházásokat finanszírozó, párizsi székhelyű Meridiam alapkezelőnél. A két éve még a „maradni mindenáron” jelszót kiadó Bajnai a multicég operatív irányításért felelős ügyvezetője lesz.

– Bajnai Gordon, ha úgy gondolja, hogy ott kívánja folytatni a pályafutását, és ezzel valamilyen módon kicsit hátrébb vonul a magyar politikától, akkor ez az ő szuverén döntése. Mi ezt elfogadjuk – mondta Gréczy Zsolt, a DK kommunikációs igazgatója.

Kiderült azonban, hogy Bajnai már a választási kampányt is úgy csinálta végig, hogy közben felügyelőbizottsági tagja volt a Meridiam alapkezelőnek. Az MSZP elnökhelyettese ezt nem tartja problémának, és inkább más irányú érdeklődést ajánlott televíziónknak. „Én azért szeretném, hogy ha a Hír TV körülnézne Felcsúton, és megnézné azt a többszázmilliós rézborítást, ami a stadionban van. Lenne mit vizsgálódnia mondjuk egy Célpontnak is” – jelentette ki Gőgös Zoltán.

A Jobbik képviselője, Sneider Tamás nem lepődött meg azon, hogy Bajnai az üzleti életben is szerepet vállalt, miközben indult a választáson. „Az, hogy Bajnai Gordon egyszerre üzleti tevékenységet is folytat és politizál, az nekem annyira nem meglepő. Szerintem ez folyamatosan így volt. Sőt: mondhatjuk, hogy egy bizniszkormány volt az előző időszaknak a kormányzata, legalábbis a szocialista időszakban.”

A fideszes Németh Szilárd szerint Bajnai egyike a nemzetközi tőke kijáróembereinek, ezért őt sem lepte meg a volt kormányfő megbízatása. „Ők a kijáróemberei a multicégeknek. A multiknak, a bankoknak, az energiaszolgáltatóknak, nem véletlenül adták el az egészet. Aztán, amikor miniszterelnökök voltak Gyurcsány Ferenc nevű barátjával együtt, akkor meg pont olyan intézkedéseket hoztak, amivel megnyomorították a magyar embereket. Ők pedig a felügyelőbizottságokon keresztül, gondolom, hogy kapnak valamilyen apanázst. Talán nem ingyen dolgoznak a felügyelőbizottságban. A dolgoznak szót tegyük merőben idézőjelbe!”

Saját tanácsadó cégének több tízmilliós bevételeit Bajnai nem titkolta, azzal azonban egyszer sem dicsekedett az elmúlt két év során, hogy egy külföldi multicég felügyelőbizottságában is tevékenykedik. Az összeférhetetlenségi ügyekben máskor oly kritikus Juhász Péter viszont ebben nem lát semmilyen ellentmondást.

– A felügyelőbizottsági tagság az a céges szinteken nem egy napi, operatív tevékenység, tehát a felügyelőbizottság ugyanazt csinálja, mint a pártnál a választmány. Az adott céget felügyeli, hogy a vezetői jól járnak-e el. De az nem egy napi, operatív munkát igénylő tevékenység – közölte Juhász Péter.

Az Együtt-nél legutóbb a párt Országos Politikai Tanácsának elnökévé választották meg Bajnait, aki állítólag azt még nem döntötte el, hogy családjával együtt teljesen kiköltözik-e majd Párizsba az új munkahelye miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!