2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Szijjártó: Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával

Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával, és ebben fontos szerep juthat Paraguaynak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

  • Szijjártó: Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával

A tárcavezető paraguayi kollégájával, Luis Alberto Castiglionival folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: Magyarország és Paraguay szuverén külpolitikát folytat, nem fogadják el, hogy elvitassák a jogukat annak eldöntésére, kit engednek be országukba és kivel éljenek együtt. Ezért egyik ország sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját - idézte fel.

Megjegyezte: egy államnak nemcsak joga, hanem kötelessége polgárai biztonságának garantálása.

Kifejtette: a világpolitikai és világgazdasági változások nyomán a latin-amerikai térség jelentősége folyamatosan nő, és Magyarország - exportorientált gazdaságként - ezt felismerte, és megindította a déli nyitást stratégiáját. Paraguay fegyelmezett költségvetésre, alacsony adókra épülő gazdálkodásával fontos szerepet kaphat ebben a stratégiában - közölte. Hozzátette: az együttműködésben a vízgazdálkodásra és a mezőgazdaságra helyezik a hangsúlyt.

Szijjártó Péter kitért arra: Magyarország és Paraguay egyetért a szabadkereskedelem fontosságában, ezért Magyarország támogatja a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését. Hozzáfűzte: a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalása gyakran túlságosan elhúzódik.

Luis Alberto Castiglioni kiemelte: látogatása alkalmával kérelmet nyújtott át, hogy a magyar kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy országa nagykövetséget nyisson Budapesten. Ez lesz az első paraguayi nagykövetség a térségben, és ez új lendületet adhat a kétoldalú kapcsolatoknak - tette hozzá.

Úgy látja, Magyarország és Paraguay hasonló értékeket követ, ez az alapja az együttműködésüknek, a két országot nemcsak baráti, hanem szövetségesi kapcsolatok kötik össze.

Jelezte, országa azért nem fogadta el globális migrációs csomagot, mert mindig független és szuverén ország volt, és maga akarja meghatározni a migrációs politikáját.

A paraguayi külügyminiszter azt is elmondta, hogy a Mercosur-EU szabadkereskedelmi tárgyalások legutóbbi fordulóján nagy előrelépést értek el, így hamarosan aláírhatják az egyezményt. Ezzel olyan modellt hoznak létre, amely az egész világ számára példaértékű lesz - vélekedett.

Luis Alberto Castiglioni részvétét fejezte ki a szerdai dunai hajóbaleset miatt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!