2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Szijjártó: Magyarország és az Egyesült Államok is hasonló hazafias politikát folytat

Hír TV

2019. február 12., kedd 07:46, frissítve: kedd 11:03

Hét és fél év után járt amerikai külügyminiszter hazánkban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ECHO TV stúdiójában felhívta rá a figyelmet, korábban nem volt felhőtlen a magyar–amerikai kapcsolatrendszer politikai része, de 2016-tól a republikánus amerikai elnök megválasztásával új dimenziók kezdődtek, hiszen Donald Trump leszámolt az addigi külpolitikai dogmákkal és adminisztrációja Közép-Európára nézve is teljesen új stratégiát hozott, és a térségre Washington ma már szövetségesként számít. A tárcavezető megismételte, a magyar kormány és az amerikai kormány több általános politikai és nemzetközi kérdésben azonos vagy hasonló megközelítést képvisel.

Szijjártó Péter és az amerikai külügyminiszter hétfői budapesti találkozóján szó esett a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában arról, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kormánya is olyan hazafias politikát folytat, ahol a nemzeti érdek áll az első helyen.

A magyar külügyi tárca vezetője a ECHO TV műsorában kiemelte, mind a két kormányzat az állam nagyon fontos felelősségének tartja, hogy megvédje saját polgárait és megvédje a saját határait.

„Hazánk és az USA is határozott nemmel szavazott az ENSZ globális migrációs csomagjára és látszanak a határvédelmi intézkedések közötti azonosságok is” – tette hozzá.

A magyar kormány – a politikus közlése szerint – teljes mértékben megérti Donald Trumpot, hogy meg akarja védeni az amerikai állampolgárokat az illegális bevándorlástól.

Magyarország érdeke

A magyar és amerikai külügyminiszter találkozóján hangsúlyos szerepet kapott az energiabiztonság ügye is, ami Szijjártó Péter közlése szerint nemzetbiztonsági kérdés a térségünkben. Magyarországnak az az érdeke, hogy az amerikai energetikai óriás, az ExxonMobil minél hamarabb hozzon döntést, és kezdje meg a kitermelést a romániai gázmezőkről, hiszen azt hazánk részben meg tudná vásárolni, így növekednének a magyar gázellátási források,

„Ez elengedhetetlen lenne az energiaellátás biztonságához. (…) Magyar vállalatok már lefoglalták azokat a kapacitásokat, amelyeken ezt a reménybeli gázszállítást el lehet majd végezni. Tehát, 2022-től az infrastrukturális és jogi keretei adottak lennének annak, hogy Magyarország Románia irányából is gáz vásároljon, nagy mennyiségben” – emelte ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter felhívta rá a figyelmet, jelenleg Magyarország a gázimport 85 százalékát vásárolja Oroszországból, hogy ez a jövőben változik-e, az a szövetségeseken múlik.

A hétfői tárgyaláson szóba került Ukrajna és Kárpátalja kérdése is. A külgazdasági és külügyminiszter ismertetése szerint közölte amerikai kollégájával, hogy 150 ezer magyar sorsát az Orbán–kormány soha nem fogja feláldozni semmiféle geopolitikai kérdés kapcsán.

(Forrás: ECHO TV)