2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Új alapokon a magyar–amerikai politikai kapcsolatok

Elkezdték újraépíteni a magyar–amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután amerikai kollégájával egyeztetett.

  • Új alapokon a magyar–amerikai politikai kapcsolatok

A republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak, újraépülésnek indultak a politikai kapcsolatok az Egyesült Államok és Magyarország között, ezt mutatja az amerikai külügyminiszter mostani látogatása is - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Budapesten, miután amerikai kollégájával, Mike Pompeoval egyeztetett. A magyar külügyminiszter ismertette: a két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő megállapodást 1997-ben kötötték, azóta megváltoztak a biztonsági kihívások, ezért modernizálni kell az egyezményt. A tárgyalásokat lezárták és a megállapodás szövegét a jövő héten az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé terjesztik.

Mike Pompeo személyében hét és fél év után látogatott el ismét amerikai külügyminiszter Magyarországra. A washingtoni diplomácia vezetője a megbeszéléseken hangsúlyozta, az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal. A találkozón szó esett az orosz-magyar viszonyról is. Pompeo szerint sem Oroszország, sem Kína nem támogatja a szabad országok álmait, amelyekért az amerikaiak és a magyarok közösen harcoltak.

„Nem engedhetjük megy, hogy Putyin éket verjen a barátaink és a NATO közé. Oroszország sosem volt a barátja a kisebb nemzetek szabadságának és függetlenségének, ezt a magyarok történelmük folytán tudják. Arról is beszéltünk, milyen veszélyei vannak annak, ha Kína egy hídfőt próbál létrehozni Magyarországon”– mondta az amerikai külügyminiszter. 

Szijjártó Péter szerint a tanácskozás egyértelműen jelzi, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata jó, Washington pedig kiemelt partnerként tekint hazánkra a térségben. A külgazdasági és külügyminiszter elégedetten szólt arról, hogy a védelmi és a gazdasági dimenzió után a 2 ország már a politikai kapcsolatok elmélyítésén dolgozik. Mint mondta, a NATO-elkötelezettség és a terrorellenes harc tekinteteben is számíthat az Egyesült Államok Magyarországra. A politikus azt is elmondta, hogy a 2 ország közötti több évtizedes védelmi megállapodást modernizálni kell.

„Nagyon fontos tárgyalásokat tartunk az ország biztonságának növelése tekintetében, a beszerzésekről beszélek most. Így a jövőhéten, vagy az azt követő héten szintén a honvédelmi bizottsághoz fordulunk azzal kapcsolatban, hogy előre haladott tárgyalásokat folytatunk közép hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzése témájában”– nyilatkozta Szijjártó Péter.

A felek a romániai offshore cégekből származó gáz ügyéről is tárgyaltak, amelyben komoly szerepe lenne az amerikai Exxon Mobilnak. Ha megkezdődne a kitermelés, csökkenhetne Magyarország energetikai függősége – hangzott el a tárgyaláson.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint véget kell vetni a Soros-finanszírozásnak a magyar baloldalon?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!