2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Szijjártó: Magyarország a győztesek közé tartozzon

A Parlament szakbizottságai támogatták Szijjártó Péter kinevezését külgazdasági és külügyminiszterré. Az összevont bizottsági ülésen több mint egy órán át kérdezték a képviselők Szijjártó Pétert, aki a meghallgatáson jelezte, külügyminiszterként az lesz a legfontosabb célja, hogy érvényesítse a magyar gazdasági érdekeket, ennek jegyében pedig az új világrendnek megfelelően megújítaná a magyar külpolitikát. Elődje, Navracsics Tibor hivatalosan pénteken mondott le posztjáról, miután kinevezték az Európai Bizottság kulturális és oktatási biztosává.

Navracsics Tibor kijelölt utódját a külügyi, a gazdasági, a nemzeti összetartozás és az európai ügyek bizottsága közösen hallgatta meg az országház delegációs termében.

Expozéjában Szíjjártó Péter arról beszélt: külügyminiszterként az lesz a célja, hogy az Európai Unióban Magyarországon legyen a legmagasabb az export GDP-hez mért aránya és az ipar hozzájárulása a nemzetgazdasági teljesítményhez.

– Új külpiaci lehetőségeket kell felkutatni, növelni kell az exportot. Új munkahelyteremtő beruházásokat kell vonzani Magyarországra, és elő kell segítenünk a magyar vállalati sikereket a külpiacokon – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter-jelölt.

Szijjártó Pétert elsőként a szocialista Józsa István kérdezte, de nem a külgazdaságról.

– Dolgozott-e már valahol másutt a civil életben a politikán kívül, vagy Orbán Viktor legjobb tanítványaként, legjobb janicsárjaként a diploma megszerzésétől kezdve végig ezen az emlőn nőtt föl és szívta magában politikai szemléletnek ilyetén módját? – mondta az MSZP-s politikus.

Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta, büszke arra, hogy 1998-ban már önkormányzati képviselő volt Győrben, ahogy arra is, hogy évek óta Orbán Viktor mellett dolgozhat. „Büszke vagyok arra igen, hogy 2006 óta gyakorlatilag az egyik legszorosabb munkatársaként dolgozhatok a miniszterelnöknek és nagyon remélem, hogy ez hosszú ideig így lesz és önnek pedig azt kívánom, hogy még nagyon sokszor elmondhassa, hogy Orbán Viktor első számú janicsárjával áll szemben.”

A külügyminiszter-jelölt szerint az azeri baltás gyilkos kiadatásakor a kormány a nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően járt el. A paksi beruházást pedig a magyar energiabiztonság fontos sarokkövének nevezte, amelynek felülvizsgálata szerinte az orosz–ukrán konfliktus ellenére sem szükséges. Szijjártó Péter Bill Clinton kijelentéseire is reagált. A volt amerikai elnök csütörtökön ugyanis egy előadásában azt mondta, hogy a magyar kormányfő a tekintélyelvű kapitalizmus híve és soha nem akar kiszállni a hatalomból. Szijjártó Péter szerint viszont Clinton régen járt Magyarországon és valószínűleg átverték azok akiktől informálódott.

A külgazdasági és külügyminiszter-jelölt a meghallgatáson jelezte azt is, hogy tárcavezetőként rendszeresen szeretne majd konzultálni a parlamenti pártok képviselőivel külpolitikai kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!