2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 11:05

Belföld

Szijjártó: élet-halál harc a vakcinabeszerzés

Jó döntést hozott a kormány, amikor – az EU-ban elsőként – elkezdte a vakcinabeszerzést keleti irányból is – jelentette ki a külgazdaság és külügyminiszter a Figyelőnek adott interjúban.

  • Szijjártó: élet-halál harc a vakcinabeszerzés

Szijjártó Péter kifejtette:

keletről összesen 7 millió vakcinát vásárolt Magyarország, 2 milliót Oroszországból, 5 milliót Kínából.

A teljesítések szerződés szerint zajlanak: Oroszországból március elejéig 426 ezer oltóanyagot szállítottak Magyarországra, a kínai készítmények száma pedig e héten éri el az 1 milliót. Keleti irányból eddig – a 10. heti szállítást nem számítva – a megrendelt vakcinák 14 százaléka érkezett meg, nyugati irányból pedig a 6 százaléka.

„Világos tehát, hogy jó döntést hoztunk, amikor – az Európai Unióban elsőként – elkezdtük a keleti irányból történő vakcinabeszerzést is. Ha nem határoztunk volna így, akkor május végéig 3,5 millióval kevesebb embert lennénk képesek beoltani, mint amennyit majd így be tudunk” – mondta a miniszter, kiemelve: a magyar egészség- és járványügyi szakemberek mind az orosz Szputnyik V-t, mind a kínai Sinopharm-vakcinát hatékonynak és biztonságosnak minősítették.

A miniszter kiemelte azért fontos, hogy a vakcina gyorsan jöjjön, mert ez egy élet-halál harc, versenyt fut egymással a koronavírus és az oltás. A szigorú korlátozó intézkedések bevezetésére is azért volt szükség, hogy az oltás meg tudja nyerni a küzdelmet. Itt vagyunk a célegyenesben, fej fej mellett halad a két „versenyző”, és annak érdekében kellett szigorítani, hogy a vakcináció lássa meg előbb a kockás zászlót, az eredményhirdetésnél pedig mindenki örülhessen.

Nagyon furcsán nézne ki egy olyan ENSZ-közgyűlés, ahová nem utazhatnak be azok, akiket kínai vagy orosz oltóanyaggal oltottak be

– így reagált a tárcavezető azokra a feltételezésekre, amelyek szerint a kínai vagy az orosz vakcinával beoltottak nem tudnak majd ugyanolyan szabadon külföldre utazni, mint azok, akik nyugati készítményt kaptak. Szijjártó Péter óriási nagy butaságnak tartja azokat az állításokat, amelyek szerint valójában több vakcina járna Magyarországnak az EU-s elosztás szerint, csak a kormány eddig az ár miatt nem kérte mindet. „Mi lekötöttünk minden olyan mennyiséget, amely októberig beérkezik Magyarországra. Azzal dobálóznak, hogy másfél millió Moderna-oltóanyagot nem kötöttünk le, de azt nem teszik hozzá, hogy azok esetében ez év decembere a szállítás ideje” – magyarázta.

A kormány beruházásösztönző programjáról is beszélt a miniszter, közölve:

tavaly több mint 1700 milliárd forintnyi invesztíciós programot segítettek, ami példátlan. Ezzel 270 ezer munkahely megvédéséhez járultak hozzá, ezenfelül 12 ezer új is létrejött

– jegyezte meg.

Az autóiparról szólva a politikus jelezte: nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a villanyautó-szegmens világpiaca vezetőinek számító nagy keleti beruházók hazánkba hozzák a kapacitásaikat. Ez biztosítja, hogy a jövő gépkocsiiparának is Magyarország lesz az egyik európai fellegvára.

Az interjúban szóba került a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőinek távozása az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójából, amit Szijjártó Péter úgy kommentált: az EPP mára egy migrációpárti, társadalom- és családpolitikai elveit feladó liberális pártcsaláddá vált, s „nekünk nyilvánvalóan nem itt van a helyünk”. „Ezt mindenki tudta már, mindenki érezte, ezért egy nagy kő esett le mindannyiunk szívéről, hogy végre ki tudtak jönni az EP-képviselőink az EPP-ből” – fogalmazott.

Magyarország teherszállító repülőgépe hozta az újabb Sinopharm-vakcinákat Budapestre

Magyarország teherszállító repülőgépe hozta Budapestre az újabb 450 ezer adagot tartalmazó Sinopharm-vakcinaszállítmányt csütörtökön - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: a tavaly tavaszi légihíd tapasztalatai alapján a kormány úgy döntött, hogy teherszállító repülőgépet vásárol, így az ország már nincs kiszolgáltatva a piaci körülményeknek.

"Mára Magyarország abba a helyzetbe került, hogy az állam rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bajban, vészhelyzetben be tudjuk szerezni, ide tudjuk szállítani vagy elő tudjuk állítani a védekezéshez szükséges eszközöket" - hangsúlyozta.

A miniszter közlése szerint tavaly tavasszal világossá vált, hogy azok az országok tudják gyorsan és hatékonyan megvédeni magukat és a polgáraikat, amelyek ezekkel a stratégiai képességekkel rendelkeznek.

"A repülőgépnek sűrű hetei lesznek a következő időszakban is" - írta Szijjártó Péter.

Világgazdaság/ MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

Ha nem lesz változás Brüsszelben, akkor Európa belesodródik a háborúba. A háború vagy a béke a választás tétje június 9-én. Csak a béke a megoldás és a békére csak a Fidesz a garancia - jelentette ki a kormánypárt választási manifesztumára utalva Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!