2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Belföld

Szijjártó: Az egyik legfőbb feladatunk, hogy megvédjük a védekezés főszereplőit

A világjárvánnyal szembeni védekezés egyik nagyon fontos aspektusa az, hogy az orvosok, ápolók, rendőrök és katonák a lehető legjobb eszközellátottság mellett vigyázzanak az egészségünkre, tehát az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük a védekezés főszereplőit jelentette ki. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, napirend előtt az Országgyűlésben.

  • Szijjártó: Az egyik legfőbb feladatunk, hogy megvédjük a védekezés főszereplőit

Az eszközbehozatal folyamatos, a kínai-magyar légi híd megállás nélkül üzemel. A tárcavezető kiemelte, az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgéppel érkeztek a védekezéshez szüksége eszközök Budapestre. Szijjártó Péter hozzátette, összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha és 155 ezer teszt, valamint 101 lélegeztetőgép érkezett az országba.

Ezen a héten is folyamatos lesz a szállítógépek érkezése Budapestre – emelte ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint számos ország kért magyar segítséget, ezt pedig meg is kapta Szerbia, Észak-Macedónia, Szlovénia és Horvátország is maszkok és védőfelszerelés tekintetében. A kormány segített az olaszoknak is százezer maszkkal és ötezer védőruhával.

Az elmúlt hét végén Erdélybe, Felvidékre, a Vajdaságba, Szlavóniába és Muravidékre összesen 710 ezer maszkkal, 32 ezer védőruhával, 200 ezer kesztyűvel segítettük az ott működő kórházak munkáját, hogy a határon túli magyar közösségek is biztonságban legyenek – mondta el a politikus.

Szijjártó: 500 ezer maszk érkezik kedden Üzbegisztánból

Üzbegisztán 500 ezer maszkot küld Magyarországnak, az ezeket szállító repülőgép kedd este érkezik meg - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető videokonferencia keretében egyeztetett Szardor Uktamovics Umurzakov üzbég kereskedelmi és külgazdasági miniszterrel, miniszterelnök-helyettessel.

Közölte: a kihívások mindenütt ugyanazok, az üzbég kormány is azon dolgozik, hogy megtalálja az egyensúlyt az egészségügyi intézkedések szigorúsága és a gazdaság működőképességének fenntartása között. Egyetértettek, hogy "mindkettő az állam felelőssége": megvédeni saját polgáraik egészségét és életét, ugyanakkor biztosítani a gazdaság működőképességét, újraindításának és újbóli növekedésének a lehetőségét - magyarázta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: abban is egyetértettek, hogy ez a világjárvány hosszú távú következményekkel jár, tehát minden stratégiának a hosszú távú hatásokat is kezelnie kell. A két ország megközelítése abból a szempontból is hasonló, hogy mind a hagyományos, mind pedig a teljesen új típusú gazdaságpolitikai eszközök bevetésére sor kerül - mondta.

Felidézte: Üzbegisztán korábban 150 ezer maszkot küldött Magyarországnak, ezek március 28-án megérkeztek, majd eljutottak az egészségügyi intézményekbe. Most további 500 ezer maszkot ajánlott fel Üzbegisztán, ezek már úton vannak Bakuba, ahova repülőgép indult Budapestről, és az átrakodást követően ez a gép kedd estére érkezik vissza a szállítmánnyal - közölte.

Kiemelte: "nagyszerű dolog", hogy ezekben a nehéz időkben is vannak baráti nemzetek, amelyekre számíthatunk. Nagyon hosszú azoknak az országoknak a listája, amelyek Magyarországtól segítséget kértek - többnek segítettek is -, viszont nagyon rövid azon országok listája, amelyek segítséget ajánlottak - közölte. Hozzátette: közös bennük, hogy mind keletre találhatók Magyarországtól és Kína kivételével mind tagjai a Türk Tanácsnak, amelyben Magyarország megfigyelő már csaknem két éve.

A külügyminiszter kitért rá: annak érdekében, hogy ez az együttműködés hosszú távon is a lehető legjobb legyen, harmincról százra emelték a Magyarországon tanuló üzbég ösztöndíjasok számát.

HírTV / MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar- Sznúker világbajnok + videó

Radar- Sznúker világbajnok + videó

A 17 éves magyar játékos nyerte meg az albániai Golemben rendezett ifjúsági sznúker-világbajnokságot. Révész Bulcsút otthonában látogattuk meg.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!