2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tiltott absztraktok 03:00

Belföld

Szerteágazó külföldi szállal is bíró baloldali cégháló biztosította Karácsony 2019-es kampányát

A legkorszerűbb informatikai alkalmazásokat is bevetette 2019-ben Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányában a Bajnai Gordon és Ficsor Ádám nevével fémjelzett DatAdat-csoport: a választói adatgyűjtésben kulcsszerepet játszhatott az észtországi vállalatuk tulajdonában lévő üzenetküldő alkalmazás. A cég szerződésajánlatában felkínált WinWithMe rendszerhez hasonló úgynevezett chatbotokkal akár a felhasználók által érzékelhetetlen módon is tökéletes politikai profilokat lehet készíteni a közösségi médiában aktív emberekről.

  • Szerteágazó külföldi szállal is bíró baloldali cégháló biztosította Karácsony 2019-es kampányát

Az eddig nyilvánosságra került dokumentumokból kiderül, hogy Karácsony Gergely 2019-es önkormányzati kampányában ugyanaz a kör biztosította a finanszírozást, illetve a technikai támogatást. A volt baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon és bizalmi emberei – az extitokminiszter Ficsor Ádám, valamint az egykori kabinetfőnök, Szigetvári Viktor – nevével fémjelzett DatAdat-cégcsoport komplex ajánlatot tett: közösségimédia-kampánnyal és a mozgósításhoz szükséges eszközökkel is segítette a főpolgármester győzelmét.

Amint arról már beszámoltunk, a Szuverenitásvédelmi Hivatal hétfőn közzétette azokat a dokumentumokat, amelyek a Bajnaiék által felajánlott szerződésajánlatot tartalmazzák. Ennek része volt a közösségimédia-felületek működtetése, informatikai szolgáltatások, tízezer botfeliratkozó, ötvenezer, az adatbázisban szereplő személy kezelése, valamint tömeges e-mail-küldő és online petíciós rendszer üzemeltetése. A DatAdat ajánlatában állandó tanácsadó szolgáltatás és tömeges sms-küldési lehetőség is szerepelt. Ez utóbbi szolgáltatás jelentőségéről és működéséről a Magyar Nemzet csütörtöki cikkében részletesen írtunk, mint ahogy az adatgyűjtés kulcsfontosságú eszközéről, a WinWithMe üzenetküldő rendszerről is említést tettünk.

A 2019-es ajánlatban az informatikai szolgáltatások felsorolásában olvasható: „1 Messenger botot tartalmazó WinWithMe rendszer.” Ez a szoftver többször szóba került a csütörtöki cikkünkben idézett tavaly decemberi jelentésben is, amit a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tett közzé, miután kivizsgált egy kéretlen hívásokra és sms-ekre vonatkozó bejelentést. Az eset a 2021-es előválasztási kampányban történt, de a szereplők ugyanazok, mint 2019-ben: Karácsony Gergely stábja, az őt támogató 99 Mozgalom, valamint Bajnaiék cégcsoportja. A főpolgármester akkor éppen a baloldal miniszterelnök-jelölti pozíciójáért szállt ringbe, és a DatAdat a két évvel azelőtti önkormányzati megméretéshez hasonlóan támogatta őt közösségimédia-kampánnyal és a hatósági vizsgálat tárgyát képező tömeges sms-küldésekkel, illetve szintén a mozgósítást szolgáló telefonhívásokkal. A NAIH jelentésében többek között olyan érdekes információk is olvashatók, mint például az, hogy a Datadat GmbH – a cégcsoport osztrák vállalata – saját bevallása szerint segítette Karácsony mozgalmát az adatgyűjtésben is, méghozzá a WinWithMe Facebook Messenger üzenetküldő alkalmazással. A szoftver tulajdonosa pedig a DatAdat OÜ, Ficsor és Szigetvári észtországi érdekeltsége, amely a 2019-es, Karácsony főpolgármester-jelölti kampányára készített szerződést jegyezte.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

A főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely. Már be is nyújtotta a beadványt, annak ellenére, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság ismét az ő győzelmét állapította meg. Vitézy Dávid úgy reagált: áll az új voksolás elé.
Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!