2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Százezrek keresték fel a temetőket

Több százezren keresték fel országszerte a temetőket mindenszentek ünnepén. A katolikus egyházban ez az összes üdvözült lélek emléknapja. Az ünnepek alatt megerősített szolgálatban dolgoznak a rendőrök – baleset egyelőre sehol sem történt, egy koszorútolvajt viszont már elfogtak. A virágárusoknál is megtízszereződik ilyenkor a forgalom – többségük nem emelt árat tavaly óta.

Már szombat délelőtt hatalmas volt a tömeg a fővárosi sírkertekben és környékükön. A Farkasréti temetőhöz a legtöbben gyalog vagy villamossal érkeztek. Ide ugyanis az ünnepek alatt autóval senki sem hajthat be. A zebrákon való áthaladásban tucatnyi rendőr és polgárőr segítette a hozzátartozókat, de még így is sor alakult ki a bejáratnál. Aki mégis autóba ült, hosszú várakozásra kellett készülnie. A környéken percek alatt hatalmas dugó alakult ki, parkolóhelyet pedig nem vagy csak a bejárattól nagyon messze lehetett találni.

A Fiumei úti sírkertben is egyenruhások irányították a forgalmat. Itt péntektől vasárnap estig ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok is segítik a közlekedést. A fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően eddig egyetlen baleset vagy koccanás sem történt.


– Rendkívüli eseményre nem került sor, és különösebben intézkedni sem kellett a kollégáimnak, akik november 4-ig fokozottan vannak jelen a közutakon, különösképpen a temetők környékén. A cél pedig a forgalom segítése és a balesetek megelőzése. A rendőrség egyébként a közútkezelővel együttműködve ideiglenes parkolóhelyeket alakított ki és forgalomkorlátozásokat rendelt el – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A hatóságoknak egyedül Esztergomban kellett közbelépniük, ahol egy 36 éves nő koszorúkat lopott el több virágboltból is. A tettest elfogták.

A virágosok nemcsak a tolvajok, hanem a tízszeresére duzzadt forgalom miatt is mindenhol több alkalmazottat állítottak munkába. Az üzletvezetők szerint idén is a szálas krizantém a legkeresettebb virág, a cserepes növények azonban alig fogynak.


– A cserepes sajnos nem kell senkinek, mert sajnos minden sarkon, minden multiban cserepest árulnak. A koszorúk is egész jól mennek, ez a hidegnek köszönhető, hiszen éjszaka már mindenhol fagy, tehát a cserepes helyett koszorút visz mindenki – nyilatkozta a Hír TV-nek Hodina Gábor virágüzlet-tulajdonos.

A legtöbb árus nem emelt árat, sőt olcsóbban adja termékeit, mint tavaly. Találtunk azonban olyan helyet is, ahol drágábbak lettek a virágok.

Vágott virágra maximum 1500-2000 ezer forintot költenek a vásárlók, koszorúra ennél jóval többet.

Sokan ilyenkor nemcsak saját halottjaik, hanem híres történelmi személyiségek sírjainál is leróják kegyeletüket. Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. 2000 óta munkaszüneti nap.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!