2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Stabil alapokon a magyar gazdaság

2020. április 15., szerda 17:23

Az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válságával állunk szemben- derül ki az IMF legfrissebb előrejelzéséből. A nemzetközi valutaalap szerint Olaszország van a legnagyobb bajban, a magyar gazdaság jó eséllyel átvészeli a világrecessziót.

"Két dolgot tudunk: tudjuk, hogy késésben vannak, és - látva az európai példákat - tudjuk, hogy... hát ez egy nagyon szerény beavatkozás lesz"

- mondta a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc, aki már előre temette a kormány gazdaságvédelmi akciótervét. Tette ezt úgy, hogy kormányzása idején megtehette volna, hogy megmutatja milyen a jó válságkezelés. 

"Európa Talán leggyengébb válságkezelő csomagját látjuk most"

- vélekedett Tordai Bence.

A bejelentést követően az ellenzék tovább kongatta a vészharangot. A balliberális médiumokban pedig sorra jelentek meg cikkek arról, hogyan lesz Magyarország a válság vesztese. Erre cáfol rá az IMF legfrissebb prognózisa. A valutaalap szerint Magyarország a legjobbak között vészelheti át a recessziót.

Nyilván Magyarország szempontjából az kedvező, hogy az elmúlt években egy dinamikus növekedés volt, tehát egy jó bázisról indulunk. Ez például Németországra vagy Olaszországra sajnos nem mondható el

- fogalmazott a Századvég gazdasági elemzője, Regős Gábor. 

Az IMF előrejelzése az olasz gazdaság 9, az eurozóna 7,5, míg az Egyesült Államok csaknem 6 százalékos visszaesését prognosztizálja. 

Az IMF előrejelzése viszonylag kedvező Magyarország számára, tehát a többi országhoz képest kisebb visszaesést mutat. Ez az a helyzet, amikor egy kisebb visszaesésnek örülni kell

- mondta Regős Gábor. 

Az IMF azzal kalkulál, hogy a világ gazdasága 2021-ben már növekedési pályára áll, és a bővülés 6 százalék körüli lesz. A valutaalap számításai szerint Magyarország gazdasági teljesítménye idén 3,1 százalékkal esik vissza, de jövőre már 4,2 százalékos bővüléssel számol, ami Málta után a második legjobb eredmény.

Most ők sem tudnak mást tenni, mint egyébként elismerik azt, hogy a magyar gazdaságnak az alapjai azok rendben vannak és hogy azok a válságkezelő intézkedések, amelyeket a magyar kormány már meghozott azok bizony jó döntések voltak

Így reagált Schanda Tamás államtitkár Magyarország élőben című műsorunkban az IMF prognózisára. A politikus kiemelte, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően idén a magyar GDP fog a legkevésbé csökkenni az Unióban. A Valutaalap számításai szerint a magyar infláció idén 3,3 százalékosra, jövőre pedig 3,2 százalékra mérséklődik. A munkanélküliségi ráta nagyjából két százalékkal nő 2020-ban, jövőre másfél százalékos csökkenésre lehet számítani.

HírTV

x
Rendkívüli hír