2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Stabil alapokon a magyar gazdaság

Az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válságával állunk szemben- derül ki az IMF legfrissebb előrejelzéséből. A nemzetközi valutaalap szerint Olaszország van a legnagyobb bajban, a magyar gazdaság jó eséllyel átvészeli a világrecessziót.

  • Stabil alapokon a magyar gazdaság

"Két dolgot tudunk: tudjuk, hogy késésben vannak, és - látva az európai példákat - tudjuk, hogy... hát ez egy nagyon szerény beavatkozás lesz"

- mondta a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc, aki már előre temette a kormány gazdaságvédelmi akciótervét. Tette ezt úgy, hogy kormányzása idején megtehette volna, hogy megmutatja milyen a jó válságkezelés. 

"Európa Talán leggyengébb válságkezelő csomagját látjuk most"

- vélekedett Tordai Bence.

A bejelentést követően az ellenzék tovább kongatta a vészharangot. A balliberális médiumokban pedig sorra jelentek meg cikkek arról, hogyan lesz Magyarország a válság vesztese. Erre cáfol rá az IMF legfrissebb prognózisa. A valutaalap szerint Magyarország a legjobbak között vészelheti át a recessziót.

Nyilván Magyarország szempontjából az kedvező, hogy az elmúlt években egy dinamikus növekedés volt, tehát egy jó bázisról indulunk. Ez például Németországra vagy Olaszországra sajnos nem mondható el

- fogalmazott a Századvég gazdasági elemzője, Regős Gábor. 

Az IMF előrejelzése az olasz gazdaság 9, az eurozóna 7,5, míg az Egyesült Államok csaknem 6 százalékos visszaesését prognosztizálja. 

Az IMF előrejelzése viszonylag kedvező Magyarország számára, tehát a többi országhoz képest kisebb visszaesést mutat. Ez az a helyzet, amikor egy kisebb visszaesésnek örülni kell

- mondta Regős Gábor. 

Az IMF azzal kalkulál, hogy a világ gazdasága 2021-ben már növekedési pályára áll, és a bővülés 6 százalék körüli lesz. A valutaalap számításai szerint Magyarország gazdasági teljesítménye idén 3,1 százalékkal esik vissza, de jövőre már 4,2 százalékos bővüléssel számol, ami Málta után a második legjobb eredmény.

Most ők sem tudnak mást tenni, mint egyébként elismerik azt, hogy a magyar gazdaságnak az alapjai azok rendben vannak és hogy azok a válságkezelő intézkedések, amelyeket a magyar kormány már meghozott azok bizony jó döntések voltak

Így reagált Schanda Tamás államtitkár Magyarország élőben című műsorunkban az IMF prognózisára. A politikus kiemelte, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően idén a magyar GDP fog a legkevésbé csökkenni az Unióban. A Valutaalap számításai szerint a magyar infláció idén 3,3 százalékosra, jövőre pedig 3,2 százalékra mérséklődik. A munkanélküliségi ráta nagyjából két százalékkal nő 2020-ban, jövőre másfél százalékos csökkenésre lehet számítani.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!