2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Sör vagy fröccsivás utáni biciklizés – most már engedélyezett

Néhány pohár sör vagy fröccs után is büntetlenül lehet kerékpározni akár a főutakon is – a KRESZ legújabb módosítása szerint. Az autósokra azonban nem terjed ki az engedmény. A Magyar Autóklub szerint viszont csak az erősen ittasan vezetőket kellene keményen büntetni, egy pohár sör ugyanis a statisztikák szerint még az autósoknál sem jelent alkoholos befolyásoltságot.

A kánikulában az óbudai római partra sokan járnak biciklivel és többen alkoholt is isznak. Egy szombattól érvényes KRESZ-módosítás szerint ezt most már büntetlenül megtehetik: pár pohár sör vagy fröccs elfogyasztása után, még a főutakon is közlekedhetnek anélkül, hogy megbüntetnék őket. Feltéve, ha más szabálysértést nem követnek el.

A rendelet alapján az egyetlen kikötés, hogy a kerékpárosnak olyan állapotban kell lennie, hogy még biztonságosan tudjon közlekedni. Ezt feltehetően a rendőr dönti majd el. A Magyar Kerékpáros Klub – bár üdvözli a módosítást – nem teljesen elégedett. „Azt gondoljuk, hogy nagyon sok fontos, más szabályra lenne szükség, például eltörölhetnék a kerékpárutak kötelező használatát, fontosabb lenne a gyengébb védelmének az elve (…) a közlekedés résztvevői különös tekintettel a gépjárművezetőkre, különös figyelemmel kell, hogy eljárjanak a védtelenebb résztvevők irányában, akik ugye a gyalogos és kerékpáros közlekedők” – mondta Dormán Emese, a Magyar Kerékpáros Klub szóvivője.


A gépjárművezetőket azonban továbbra sem kíméli a törvény. Ők egy pohár sör elfogyasztása után is több tízezer forintos büntetést kaphatnak. „Hogy ez első lépésként a kerékpárosok esetében került felismerésre, ez talán bevezető ahhoz, hogy inkább a súlyos alkoholos befolyásoltságnak a további szigorítása irányába kéne menni. Ugyanakkor ennek az egy pohár sör miatti drasztikus felelősségre vonásnak meg kéne szűnnie, mert nincs igazán igazolható összefüggés a balesetek súlyossága, vagy előfordulási gyakorisága és eközött” – szögezte le Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.

A szervezet szerint zérótolerancia helyett az autósoknál is célravezetőbb lenne, ha csak az erősen alkoholos befolyás alatt álló vezetőket büntetnék.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!