2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Sör vagy fröccsivás utáni biciklizés – most már engedélyezett

Néhány pohár sör vagy fröccs után is büntetlenül lehet kerékpározni akár a főutakon is – a KRESZ legújabb módosítása szerint. Az autósokra azonban nem terjed ki az engedmény. A Magyar Autóklub szerint viszont csak az erősen ittasan vezetőket kellene keményen büntetni, egy pohár sör ugyanis a statisztikák szerint még az autósoknál sem jelent alkoholos befolyásoltságot.

A kánikulában az óbudai római partra sokan járnak biciklivel és többen alkoholt is isznak. Egy szombattól érvényes KRESZ-módosítás szerint ezt most már büntetlenül megtehetik: pár pohár sör vagy fröccs elfogyasztása után, még a főutakon is közlekedhetnek anélkül, hogy megbüntetnék őket. Feltéve, ha más szabálysértést nem követnek el.

A rendelet alapján az egyetlen kikötés, hogy a kerékpárosnak olyan állapotban kell lennie, hogy még biztonságosan tudjon közlekedni. Ezt feltehetően a rendőr dönti majd el. A Magyar Kerékpáros Klub – bár üdvözli a módosítást – nem teljesen elégedett. „Azt gondoljuk, hogy nagyon sok fontos, más szabályra lenne szükség, például eltörölhetnék a kerékpárutak kötelező használatát, fontosabb lenne a gyengébb védelmének az elve (…) a közlekedés résztvevői különös tekintettel a gépjárművezetőkre, különös figyelemmel kell, hogy eljárjanak a védtelenebb résztvevők irányában, akik ugye a gyalogos és kerékpáros közlekedők” – mondta Dormán Emese, a Magyar Kerékpáros Klub szóvivője.


A gépjárművezetőket azonban továbbra sem kíméli a törvény. Ők egy pohár sör elfogyasztása után is több tízezer forintos büntetést kaphatnak. „Hogy ez első lépésként a kerékpárosok esetében került felismerésre, ez talán bevezető ahhoz, hogy inkább a súlyos alkoholos befolyásoltságnak a további szigorítása irányába kéne menni. Ugyanakkor ennek az egy pohár sör miatti drasztikus felelősségre vonásnak meg kéne szűnnie, mert nincs igazán igazolható összefüggés a balesetek súlyossága, vagy előfordulási gyakorisága és eközött” – szögezte le Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.

A szervezet szerint zérótolerancia helyett az autósoknál is célravezetőbb lenne, ha csak az erősen alkoholos befolyás alatt álló vezetőket büntetnék.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a pártja jelöltjeinek listáját. A jelöltek közül többen olyan álcivil, Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, ami miatt felvetődik a kérdés, hogy ezek az emberek kinek is az érdekét képviselnék Brüsszelben – írja a Tűzfalcsoport.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!