2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Senki nem akar visszalépni Falus Ferenc javára

Egyelőre egyik baloldali főpolgármester-jelölt sem akar visszalépni a pénteken bemutatott Falus Ferenc javára. Így az MSZP, a DK és az Együtt–PM közös jelöltjével együtt legalább nyolc ellenzéki kihívója lesz Tarlós Istvánnak.

Pénteken jelentette be az MSZP, a DK és az Együtt–PM, hogy Falus Ferencet indítják Budapest főpolgármesteri posztjáért az október 12-ei önkormányzati választáson. Falus Ferenc akkor azt mondta: évek óta készült a feladatra.

Riporter: – Alkalmasnak érzi magát erre a posztra?
Falus Ferenc: – Abszolút mértékben.
Riporter: – Felkészültnek is?
Falus Ferenc: – Évek óta erre készülök.

A korábbi országos tiszti főorvos jelölését hosszú alkudozási folyamat előzte meg a baloldalon, programjáról pedig még mindig nem tudni semmit. Közös jelöltként felmerült Magyar György neve is. A neves ügyvéd azt elismerte, hogy informálisan megkeresték, hivatalos felkérést azonban nem kapott. Végül független jelöltként indul el. Magyar György azt mondja: meg kell várni, hogy hányan tudják összegyűjteni az induláshoz szükséges ötezer ajánlást, ezután viszont néhány jelöltnek érdemes lenne visszalépnie. „Én úgy gondolom, hogy van egy bizonyos kényszer a pártok jelöltjeiben, hogy végig ott maradhassanak, kampányolhassanak, felkerülhessen a nevük és a pártjuk arra a bizonyos jegyzékre, ahol az emberek találkoznak vele és választhatnak. Egy független jelöltnek nincsenek kötelezettségei. Szerintem egy független jelöltnek éppen ebben mutatkozik meg a szépsége” – vélekedett Magyar György.

Bokros Lajos több mint egy hónapja jelentette be, hogy a Modern Magyarország Mozgalom őt jelölné főpolgármesternek, később pedig Demszky Gábor egykori SZDSZ-es városvezető is őt ajánlotta. A baloldali pártok azonban nem reagáltak Bokros együttműködési ajánlatára, ezért ő megsértődött és önállóan indul. „Amit elvártam volna, az az, hogy válaszolnak a megkeresésre, a levélre, a telefonhívásra, de miután nem kaptuk meg a hétköznapi magatartásformák között elvárható viszonzás minimumát sem, ezért mi úgy gondoljuk, hogy a továbbiakban a baloldali összefogással nem foglalkozunk” – mondta Bokros Lajos.

Ahogyan a Liberálisok sem, akik tavasszal még szintén a baloldali összefogás tagjai voltak. A párt Bodnár Zoltánt támogatja, aki nem kíván visszalépni, bár azt elismerte, hogy a baloldali jelöltek programjai között nincs számottevő különbség. „Szakpolitikai kérdésekben túlnyomó különbség az induló pártok programjai között aligha lehet, lényegében ugyanazok a problémák izgatják valamennyi jelöltet, amivel nap mint nap szembesülnek Budapesten, a kezelés módja lehet az, ami különböző” – mondta Bodnár Zoltán.


A baloldalon főpolgármester-jelöltként indul még Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, és a szociáldemokrata Árok Kornél is. Tarlós István egyelőre még nem foglalkozik azzal, hogy hány kihívója lesz.

Tarlós István: – Ha nem tévedek, akkor nyolcan vannak.
Riporter: – Kire készül a leginkább közülük?
Tarlós István: – Nincs ilyen. Nézze, több parlamenti pártnak a jelöltjei is ott van a jelöltek között. Először is senki nem hivatalos jelölt még. Én ugye most hivatalban lévő főpolgármester vagyok. Hivatalos jelöltekké akkor válunk, engem is beleértve, hogyha mindenkinek a szükséges számú, választási bizottság által elfogadott ajánlása meglesz.

A főpolgármester-jelöltséghez ötezer aláírást kell összegyűjteni augusztus 25. és szeptember 8. között. A korábbi választásokhoz hasonlóan egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!