2019. március 23.,
szombat, Emőke napja

Segít az állam a nagy téli hidegben

Hír TV

2018. október 11., csütörtök 10:43, frissítve: csütörtök 11:41

Idén összesen 4 milliárd forinttal támogatták az önkormányzatok tűzifa vásárlását – jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor elmondta: a 2320 pályázó önkormányzat mindegyike kapott támogatást, ezzel pedig a becslések szerint 180 ezer háztartás téli tüzelőjéhez járult hozzá az állam.

A Belügyminisztérium (BM) által meghirdetett szociális tüzelőanyag-pályázaton 2320 önkormányzat nyert, nekik február 15-ig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot az emberekhez - mondta a tárca önkormányzati államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A költségvetési törvény eredetileg 3 milliárd forintot tartalmazott erre a feladatra, de számítva arra, hogy a pályázatokban beérkező igény magasabb lesz, így ezt a keretet az önkormányzati szervezeten belüli átcsoportosítással 4 milliárd forintra emeltük, azaz 4 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta az államtitkár.

Pogácsás Tibor felidézte: a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához a költségvetés hárommilliárd forint támogatást biztosított, azonban a minisztériumi, fejezeten belüli átcsoportosítás eredményeként négymilliárd forint áll rendelkezésre a programra, mely 2011-ben 800 millió forintos keretösszeggel indult.

A támogatásra ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhatnak, mert ezeken a településeken jellemzően több az idős lakos, és a települések saját bevétele is kisebb az átlagosnál. Az elbírálásnál előnyben részesítették azokat a pályázatokat, amelyek 25 köbméter tűzifánál vagy 100 mázsa barnakőszénnél kevesebbet igényeltek. Az ennél nagyobb igényeknél figyelembe vették a támogatás nagyságánál a közfoglalkoztatottak és idősek arányát, de minden pályázó kapott pénzt.

A BM által készített összefoglaló szerint idén valamivel több pályázat érkezett mint tavaly, összesen 2320 önkormányzat pályázott, az igényelt támogatás pedig 5,5 milliárd forint volt. Keménylombos tűzifa vásárlására 2045 önkormányzat nyert el támogatást 3,4 milliárd forint értékben, lágylombos tűzifa vásárlására pedig 33 önkormányzat közel 86 millió forintot. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk.

Barnakőszén vásárlására 242 önkormányzat nyert el 470 millió forintot. Erre azokon a területeken lehetett pályázni, ahol problémás a tűzifa beszerzése, viszont kis távolságból beszerezhető a szén. A támogatásból 189 ezer erdei köbméter keménylombos tűzifát, 8490 erdei köbméter lágylombos tűzifát és 165 ezer mázsa barnakőszenet vásárolhatnak az önkormányzatok.

Az államtitkár elmondta: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy évente 180 ezer család jut támogatáshoz e pályázat keretében. Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A tűzifát, illetve szenet legkésőbb február 15-ig kell kiszállítani – tette hozzá az államtitkár. Pogácsás Tibor megjegyezte: a pályázatok elbírálásáról szóló döntés hamar megszületett, így még a tél beállta előtt lehetőségük van az önkormányzatoknak a tűzifa megvásárlására és kiszállítására.