2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Saját aktivistáival játszatta el Gyurcsány, hogy mennyire szeretik a fiatalok, de gyorsan lebukott

2020. július 2., csütörtök 21:56

Májusban Gyurcsány Ferenc tizenkét fiatal fiúval és lánnyal próbálta meg bebizonyítani, hogy a fiatalok odavannak érte. Most nyilvánvalóan kiderült, ez nem volt több egy ócska trükknél: az akkori akcióban részt vevők nagy része ugyanis a Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezetének a tagja. Magyarán Gyurcsány a tőle függésben álló fiatalokat kényszerítette arra, hogy álljanak ki mellette - hívta fel rá a figyelmet az Origo.

Mint ismert, május 14-én volt az őszödi beszéd tizennegyedik évfordulója, és Kocsis Máté ebből az alkalomból arra kérte a fiatalokat, keressenek rá a volt kormányfőre és arra, hogy milyen is volt az ő válságkormányzása annak idején.

Ti, akik 2006-ban nagyjából ugyanannyi idősek voltatok, mint ma az én gyerekeim, pont ugyanennyit tudtatok akkoriban a közéletről. Ezért sokatok nem emlékezhet arra, hogy ki is valójában az igazi Gyurcsány Ferenc. (...) Keressetek rá, és meglátjátok, ki is az igazi Gyurcsány Ferenc

- szólt a fiatalabb generációhoz.

A DK elnöke egy cukiskodó, fiatalosnak szánt posztban válaszolt a fideszes politikusnak. "Tegnap Kocsis Máté üzent a fiataloknak, hogy vigyázzanak nagyon velem. Ők most visszaüzentek, kértek, hogy osszam meg" - írásával pedig azt próbálta meg sugallni, hogy a tizen- és huszonévesek őt támogatják. Posztjában ezt tizenkét fiatal fiúval és lánnyal próbálta meg illusztrálni, akik egyentábla felmutatásával üzentek Kocsisnak.  

Az Origo közlése szerint azonban most kiderült, hogy

csupán egy szánalmas trükkről volt szó: Gyurcsány Ferenc a tőle függésben álló fiatalokat kényszerítette szereplésre.

Szerdán alakult meg a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület. És, ha már ez megtörtént, akkor egyből akcióba is lendültek a Gyurcsány-párti aktivisták, amit közösségi oldalukon hoztak ország világ tudomására. Ezzel csak egyetlen probléma volt: miközben a Nemzeti Konzultáción próbáltak gúnyolódni, ügyetlenül lebuktatták korábbi akciójukat.

Ugyanis vizuálisan is érzékeltették: a mai és a májusi, Kocsis Máté-ellenes performansz résztvevői között meglehetősen nagy a személyi átfedés. Magyarán korábban a DK-s aktivisták eljátszották, hogy az utcáról beesett fiatalként tiltakoztak Kocsis Máté posztja ellen, Gyurcsány Ferenc meg eljátszotta, hogy annyi "átlagos" fiatal rajongója van, hogy pillanatok alatt megmozdulnak érte.

 
 
A trükk nem jött be, az Origo piros karikával jelölte a "hasonlóságokat".
 

Amúgy az aktivistatrükk nem új keletű: a Demokratikus Koalíció legújabb szövetségese, a Jobbik rendszeresen alkalmazza azt. Ander Balázs parlamenti képviselő emberei a nap első felében még kaposváriként gyűjtöttek aláírásokat, azonban délutánra már kercseligetiként figyeltek a lakossági fórumon. Jakab Péter pártelnök pedig egy képet posztolt arról, mennyire szeretik őt a magyarok, majd gyorsan kiderült, hogy a képen egy Jobbik-politikus van.

Origo