2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Riasztórendszer jelzi, hogy veszélyes anyag került a levegőbe

Budapesten is működésbe lép a vegyvédelmi riasztórendszer – ötvenkét mérőállomás és több mint háromszáz sziréna jelzi majd több üzem környékén, hogy veszélyes anyag került a levegőbe.

Szirénákkal figyelmeztetik azokat, akik egy veszélyes üzem környékén laknak. Szeptembertől minden hónap első hétfőjén tartanak ilyen próbariasztásokat. A rendszer lelke egy mérőszonda, ami műszaki hiba vagy baleset miatt levegőbe kerülő gázok összetételét méri. „Meteorológiai, mérőállomás funkciójuk is van, ezért azonnal, percnyi pontossággal megadják a szélerősséget, a szélirányt, a várható terjedési irányt, minden egyes végpont haladéktalanul a katasztrófavédelem ügyeleti szolgálataira kerül, ahol 24 órán keresztül azonnali elemzéseket végzünk” – mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

A katasztrófavédelem így könnyebben meg tudja határozni, hogy merre halad a gázfelhő, ezután tájékoztatják a lakosságot arról, hogy mit kell tenniük: zárkózzanak be egy épületbe vagy azonnal hagyják el a környéket. „Általában egy-egy veszélyes üzemnél 18-20 ilyen mérőszonda található. Ugye, azért duplikált, hogy mindenképpen kizárhassuk a téves jelzéseket és az ebből adódó kellemetlenségeket” – mondta Tanka László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője.

A rendszer már hat megyében működik, szeptembertől a fővárosban és környékén, valamint Komárom-Esztergom, Zala és Heves megyében is üzembe helyezik. „Nagyon nagy dolognak tartom azt, hogy míg korábban a három budapesti gyógyszergyár ebben a rendszerben nem volt benne, most mind a három gyógyszergyár benne szerepel. A MoLaRi, a Monitoring lakossági riasztóközpontok programja nyolc kerületet is érint Budapesten” – mondta Tarlós István főpolgármester.


A rendszer kiépítésére 2006 óta mintegy tízmilliárd forintot fordított az állam. A hálózat bővítésével a jövőben csaknem félmillió állampolgárt tudnak veszélyhelyzetben riasztani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!