2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Rengeteg családnak okoz gondot az iskolakezdés

A zsidó-keresztény kultúra elidegeníthetetlen része a tanítás és a nevelés – mondta az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Evangélikus Gimnázium tanévnyitóján. A szocialisták egy kerülettel odébb saját tanévnyitót rendeztek a Pál utcai fiúk szobránál. Egy felmérés szerint a magyar családok háromnegyede csak az egyéb kiadások csökkentésével tudja előteremteni a pénzt a tanévkezdésre.

Rendőrök segítettek a diákoknak átkelni az úttesten az egyik szegedi iskolánál. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai már augusztusban elkezdték felmérni a forgalmat a köznevelési intézmények környékén. „Nem lehet csak a vakációkezdésre, vagy csak a tanévkezdésre koncentrálni. Nyilván ez egy kiemelt időszak, de úgy érzem, hogy az év 365 napján oda kell figyelni gyermekeinkre. Ehhez társadalmi összefogásra van szükség, tehát a rendőrség mellett nagyon fontos a pedagógusok munkája, a társszervek munkája, illetve kiemelném a szülői példamutatást: a szülői feladat is meghatározó ebbe a kérdéskörben” – mondta Vad Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, Baleset-megelőzési Bizottságának titkára.

Egy felmérés szerint a tanévkezdéskor tízből hat magyar család csökkenti az egyéb kiadásait, hogy jusson pénz táskára, füzetre, tornacipőre. Akiknél ez nem segít, kénytelenek kölcsönt felvenni. Az Ökumenikus Segélyszervezettől ezer rászoruló diák kapott tanszereket tízezer forint értékben. „Nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy a családok kényszerűségből olyan minőségű felszereléseket szereznek be, amivel aztán nem tudnak a gyerekek órán dolgozni. Ez nagyon sokszor nehéz szituációkat okozhat: az a színes ceruza igazából nem fog, használhatatlanok, nagyon hamar elhasználódnak az eszközök, és mi azt mondtuk, hogy mindenből minőséget vásárolunk, és minőséget adunk tovább” – mondta Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója.

Az étkezés minőségén pedig a gyümölcs javíthat, a programban idén már az iskolák négyötöde részt vesz. „Ennek a programnak óriási jelentősége van nemcsak az egészség szempontjából, hanem abból a szempontból is, hogy azok a gyerekek, akik mindennap most az iskolában gyümölcsöt kapnak, reményeink szerint úgy fognak felnőni, hogy igényük lesz arra, hogy azt a későbbiek során is rendszeresen fogyasszanak” – mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

Az emberi erőforrások minisztere szellemi táplálékról beszélt a Fasori Evangélikus Gimnázium tanévnyitó ünnepségén. A Nobel-díjasokat nevelő egyházi iskolát is bezáratta a kommunista diktatúra, csak a rendszerváltozás évében, 1989-ben nyithatta újra kapuit. Balog Zoltán, aki református lelkész volt, mielőtt politikai pályára lépett, azt mondta, hogy a zsidó-keresztény-protestáns kultúrának elidegeníthetetlen része a tanítás. „25 évvel ezelőtt nagyon nagy volt a baj, mert kiderült, hogy felülről, egy ideológiának a nevében, a kommunista ideológia nevében nem lehet összetartani egy közösséget, nem lehet sikeressé és boldoggá tenni egy országot, nem lehet az embereket akaratuk ellenére boldogítani. Nagy volt a baj” – fogalmazott Balog Zoltán.


A szocialisták saját tanévnyitót tartottak a Pál utcai fiúk szobránál, a Józsefvárosban. Hiller István volt oktatási miniszter túlzott központosításról beszélt. „Mindenható és mindent irányítani akaró szuper központra nincsen szükség a magyar oktatásügyben. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) jelen formájában és jelen működésében alkalmatlan és erre nincsen szükség. A Klik nem megoldás, hanem maga a probléma” – mondta Hiller István.

A tanévet közel 1,3 millió diák kezdte meg az országban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!