2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Péterfalvi magyarázatot vár az Ökotárstól

Magyarázatot vár az Ökotárs Alapítványtól az adatvédelmi hatóság elnöke a Kehi által kért adatszolgáltatás megtagadására. A Norvég Alap pénzeinek elosztását végző szervezetnél a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal május végén vizsgálódott volna, de az alapítvány – brüsszeli utasításra – elutasította az együttműködést.

A Transparency International a Sziget Fesztiválon antikorrupciós szerencsekerékkel, nagy képernyős televízióval és táblagépes kérdőívvel tájékoztatja a fiatalokat a korrupció veszélyeiről. A kitelepülés költségeit részben a Norvég Alaptól kapott támogatásból fedezik.

A Transparency ügyvezető igazgatója azt mondja, a fesztiválozás mellett a pénzből korrupcióellenes előadásokat szerveznek és tananyagokat is fejlesztenek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kérésére a teljes dokumentációt nyilvánossá tették, de a Norvég Alapból származó pénzek elosztásának vizsgálatát a civil társadalom megfélemlítésének tartják.

– Azért gondoljuk így, mert itt nem egy rutinjellegű vizsgálatról van szó, hanem nagyon úgy tűnik a sajtó- és az egyéb információk alapján, hogy egy politikai jellegű akcióról van szó. Ez még akkor is igaz, hogyha a Transparency International álláspontja az, hogy nem egyértelmű az, hogy nincs jogalapja ennek a vizsgálatnak – fogalmazott Martin József Péter ügyvezető igazgató.


Az adatvédelmi hatóság elnök szerint viszont van jogalapja a vizsgálatnak. Péterfalvi Attila ezért magyarázatot vár a Norvég Alap pénzeinek elosztását végző Ökotárs Alapítványtól, hogy miért tagadták meg a Kehi által kért adatszolgáltatást.

Az Ökotárs Alapítványnál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal május végén vizsgálódott volna, de az alapítvány – brüsszeli utasításra – elutasította az együttműködést. Az információszabadságról szóló törvény szerint közérdekből nyilvános azoknak a civil szervezeteknek a működése, amelyek nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokat irányítanak. A norvég pénzekből olyan civil szervezetek is részesültek, amelyek az elmúlt években rendszeresen részt vettek kormányellenes demonstrációkon.

Tekintse meg a Magyarország élőben interjúját!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

A Tisza Párt alapítója egy elnyomó rendszert szolgált ki és a CÖF-CÖKA ebben az ügyben levelet is írt az összes néppárti képviselőnek, ha lehet tartsák magukat a saját álláspontjukhoz, miszerint az Európai Néppárt nem támogat senkit, ha kiszolgálta a kommunista diktatúrát - derül ki a Vezércikkből.
Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

A politikus azután fakadt ki, hogy házkutatást tartott a Nemzeti-Adó és Vámhivatal Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél. Nem mellesleg a nyomozók nemrégiben a Mediawork szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!