2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Belföld

Páva: A Pécsi Vízmű visszavétele volt a rezsicsökkentés első lépése

A rezsicsökkentés első lépése a Pécsi Vízmű 2009-es visszavétele volt. Ezt mondta Páva Zsolt polgármester azon a sajtótájékoztatón, mely az azóta elmúlt négy esztendőről szólt. A baranyai megyeszékhely jogi képviselője szerint a jövőben a vízszolgáltatásban az állami szerepvállalás nőni fog.

A kilencvenes években privatizált Pécsi Vízmű székházát négy esztendeje foglalta vissza a város, majd egy új, száz százalékig önkormányzati tulajdonú céget, a Tettye Forrásház Zrt.-t bízta meg a szolgáltatással. Pécs polgármestere szerint ez a 2009-es vízműcsata volt a magyarországi rezsicsökkentés első lépése. Azzal ugyanis, hogy a város visszaszerezte a vízszolgáltatóját, valamivel több, mint hárommilliárd forint maradhatott a pécsiek pénztárcájában. Ez ugyanis az a különbözet, amit a francia tulajdonos, a Suez díjképlete alapján a vízdíjban kellett volna befizetnie a pécsieknek, ha minden marad a régiben.

„A Pécsi Vízmű ügye és a Tettye Forrásháznak a megindulása nemcsak azért volt fontos, mert egy közösségi tulajdoni formát tudtunk visszahozni ebben az ügyben, hanem tényleg úgy látjuk már sokan Magyarországon is, hogy az a folyamat, amit közérthető módon rezsicsökkentésnek nevezünk, az tulajdonképpen ezzel a folyamattal indult meg az országban, és ilyen tekintetben is egy fontos mérföldkő volt az ország életében az akkori lépés és döntés” – vélekedett Páva Zsolt.

A vízmű francia tulajdonosával három évvel később peren kívül egyeztek meg a kompenzációról. A hárommilliárd forintot az állam fizette ki. Pécs jogi képviselője emlékeztetett rá, hogy az új közműtörvény alapján a jövőben a vízszolgáltató cégekben az állam nagyobb szerepet fog vállalni. „Nagy valószínűséggel a jövő az, hogy az ilyen közszolgáltató cégek, azok közösségi tulajdonba, de elsősorban állami tulajdonba fognak kerülni, és így megoldható egyébként a rentábilis üzemeltetésük. Tehát profit kivétele nélkül, kizárólag csak a fogyasztóknak az érdekeinek a figyelembevételével működnek majd nonprofit szervezetként ezek a cégek” – mondta Szabó István.

A Pécsi Vízmű az egyezség óta szintén a város tulajdona lett. Szabó Iván szerint a legvalószínűbb, hogy jogutód nélkül felszámolják. A cég átvilágítása azonban olyan hiányosságokat is feltárt, melyek miatt várhatóan több büntetőfeljelentést is tesz az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!