2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Pártok helyett a civilekhez fordul az LMP

Budapesten és a nagyvárosokban az önkormányzati választáson sem számíthat az LMP-re a baloldal. Az ökopárt kongresszusa úgy döntött, hogy az érintett településeken kizárólag civilekkel hajlandó az együttműködésre. Az együttműködés részleteit a párt választmánya dolgozza majd ki. Az LMP tisztújítása az önkormányzati választás után várható.

A nagyobb településeken az önkormányzati választáson sem közösködik a baloldallal az LMP, az oköpárt csak civilekkel hajlandó együttműködni. A kongresszus ellenszavazat nélkül fogadta el az egyik választmányi tag javaslatát.

– Az LMP deklarálja: a 2014. évi önkormányzati választásokon a megyei jogú városok, a megyék, a kerületek, illetve a főváros szintjén, nem indít közös képviselőjelölteket és közös polgármesterjelölteket parlamenti képviselettel rendelkező pártokkal ide értve a parlamenti frakcióval rendelkező pártokat, illetve azokat, amelyek független képviselők révén független képviselettel rendelkeznek – jelentette ki Keresztes László Lóránt.

Pedig a baloldali tárgyalóasztalnál az LMP-nek is jutna szék. Nem más, mint a szocialisták korábbi elnöke, Lendvai Ildikó beszélt arról, hogy szerinte az MSZP, a Gyurcsány-párt, a Bajnai-szövetség és az LMP együttműködésre ítéltetett.

Az LMP akkor sem vizsgálja felül az önálló indulást, ha a kormánytöbbség átírja a fővárosi önkormányzati képviseleti rendszert. A tervek szerint a Fővárosi Közgyűlést a főpolgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester alkotná, továbbá kilenc listás képviselő. Listát olyan pártok állíthatnának, amelyek a kerületek többségében saját polgármesterjelöltet indítanak. Shiffer András biztos abban, hogy lesz képviselőjük a Fővárosi Közgyűlésben. „Abban egészen biztos vagyok az április hatodiki és a május huszonötödikei adatok alapján, hogy tudunk, kérdés, hogy hányat. Azért fogalmaztam úgy, hogy ez a fideszes javaslat torzítja a választási akaratot Budapesten.”

Az Együtt–PM Szövetség képviselői az európai parlamenti választás után nem győzték hangsúlyozni, hogy a párt az önkormányzati választáson is önállóan indul. A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, Karácsony Gergely, aki választási szakértő volt, mielőtt politikusnak állt, a fővárosi önkormányzati rendszer átalakításának tervét törvényesített választási csalásnak minősítette. „A kerületi polgármester választáson egyébként is akkor lenne esélye a baloldai pártoknak, ha lenne valamilyen kooperáció. Önmagában a Fővárosi Közgyűlés átalakítása nem fogja nagyon befolyásolni a politikánkat. De még egyszer mondom: ez elvi kérdés, tehát azért tartjuk megengedhetetlennek, mert egyszerűen rossz Budapestnek és rossz a budapesti választópolgárok akaratának a kinyílvánítása szempontjából is.”

Karácsony Gergely arra hivatkozott: a kerületek lakosságszáma eltérő, így a választók közötti egyenlőség elvét sérti az, ha valamennyi kerültei polgármester tagja lesz a Fővárosi Közgyűlésnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!