2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Pakisztán szabadon engedi az indiai pilótát

Pakisztán nem akar háborúzni Indiával, ezért szabadon engedi a szerdán elfogott indiai pilótát, aki a két ország kölcsönös légicsapásai után került pakisztáni őrizetbe. Korábban az indiai miniszterelnök már háborús retorikát alkalmazva üzent a szomszédos országnak, és a két atomhatalom közti vitatott határ mindkét oldalán katonák tízezrei állomásoznak.

  • Pakisztán szabadon engedi az indiai pilótát

„Szent háborúról” – skandáltak és ál-rakétákkal vonultak az India ellen tüntető pakisztániak csütörtökön Karacsiban.

„Mi, a pakisztáni nemzet és a fegyveres erők egyek vagyunk. Olyanok vagyunk, mint egy ólomfal, és készek vagyunk harcolni Indiával. Amit India Kasmírban csinál, az állami terrorizmus” – véli Naeemur-Rehman, a pakisztáni tüntetők vezetője. 

Az elmúlt napokban mindkét ország légi támadást hajtott végre a másik ellen. Kedden India mért csapást egy állítólagos terrorfészekre Pakisztánban, megtorolva egy február 14-i öngyilkos merényletet, amiben 40 indiai katona vesztette életét Kasmír régióban.

Szerdán erre válaszul Pakisztán is légi támadást indított, ennek során lelőttek egy indiai harci repülőt, a pilótát pedig elfogták.

A májusi újraválasztásáért kampányoló indiai kormányfő háborús retorikával üzent a pakisztáni vezetésnek csütörtökön.

„India egy emberként fog élni, dolgozni, növekedni, India egy emberként fog harcolni és győzni” – mondta Narendra Modi indiai miniszterelnök.

A pakisztáni miniszterelnök szintén csütörtökön jelezte: hajlandók szabadon engedni az elfogott indiai pilótát, és nem akarnak háborút.

„Az indiai pilótát őrizetben tartjuk. Pénteken szabadon engedjük és visszavisszük Indiába, a békéért tett gesztusként” – nyilatkozta Imran Khan pakisztáni miniszterelnök.

A két atomhatalom közti vitatott határ mindkét oldalán továbbra is katonák tízezrei állomásoznak. Pakisztán és India között hosszú évtizedek óta komoly feszültséget okoz a Kasmír nevű régió, amit a két atomhatalom felosztott egymás között a '70-es évek elején, a sokadik háborújuk után. Az indiai irányítás alatt álló rész lakóinak jelentős része inkább a függetlenséget vagy a Pakisztánhoz való csatlakozást választaná – ezért rendszeresek a felkelések, amiket az indiai hadsereg erőszakkal ver vissza. Az állítólagos emberi jogi visszaélések tovább szítják a feszültséget a magas munkanélküliség sújtotta térségben, amelynek különállását az is erősíti, hogy ott, Indiában egyedüliként, a muszlimok vannak többségben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!