2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Öt képviselőt tiltott ki az ülésről Kövér László

Hír TV

2018. október 15., hétfő 19:23, frissítve: hétfő 20:39

Négy LMP-s és egy független képviselőt kitiltott a hétfői plenáris ülésről Kövér László, amiért a képviselők engedély nélkül tartottak molinókat Ungár Péter napirend előtti felszólalása alatt. A képviselő a tandíj bevezetése ellen tiltakozott, azonban a humántárca államtitkára cáfolta, hogy lennének ilyen tervek.

„Az önök stílusában azt a címet kellett volna adnom, hogy muszlimok tüntethetnek, keresztények meg nem.” Recep Tayyip Erdogan török államfő látogatásakor tüntetett volna az Akadémia épülete előtt a Demokratikus Koalíció, a rendőrség azonban nem engedélyezte – ezt sérelmezte Arató Gergely, a DK képviselője. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára emlékeztetett: 17 tüntetést jelentettek be aznapra, és egyedül a DK nem tudta elfogadni a helyszínt.

Az LMP országgyűlési képviselője a tandíjról beszélt, felszólalásának meglepő címet adott. Nem szégyen egyetérteni Orbán Viktorral.

Ungár Pétert a házelnök előre figyelmeztette, hogy a felszólalás alatt nincs lehetőségük szemléltetésre. A LMP-frakció tagjai azonban molinókat emeltek a magasba, melyen Orbán Viktor korábbi mondatait idézték. A házelnök próbálta jobb belátásra bírni őket, Ungár Péter tovább beszélt.

„Tisztelt ház, szeretném önöket arról tájékoztatni, hogy az Országgyűlési törvény 49. szakasz, 6. bekezdése alapján a kitiltott képviselők a mai napon a továbbiakban nem szólalhatnak fel és erre a napra tiszteletdíjra sem jogosultak” – mondta Kövér László.

A házelnök végül négy LMP-s és egy független képviselőt kitiltott a hétfői ülésnapról. A folytatásban a Jobbik képviselője is az oktatás helyzetéről beszélt.

„Nincs magyar egyetem, a világ 500 magyar felsőoktatási intézménye között. E szimbolikus tény, csak a jéghegy csúcsa és ez mutatja igazán a kivéreztetett egyetemi világ valós helyzetét és nem a kormány propagandája. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a diplomások aránya, eközben pedig folyamatosan csökken a felsőoktatás hallgatóinak száma” – mondta Brenner Koloman.

A humántárca államtitkára válaszában cáfolta, hogy tandíj bevezetésére készülnének.

„A mai napirend előtti felszólalások témaválasztása mintha tényleg a Jobbik–LMP szövetség kialakulását szolgálná, hiszen ugyanazt az álhírt, ugyanazt a fake newst próbálják erősíteni, egy soha nem volt Fidesz–KDNP-s kormányzati célt próbálnak a nyilvánosság előtt a sajtó nyomán hitelessé tenni azáltal, hogy az LMP is ezt állítja és a Jobbik is ezt állítja” – közölte Rétvári Bence.

Az államtitkár hozzátette: a kormány célja, hogy a Corvinus Egyetem Európa 100 legjobb egyeteme között legyen.