2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Öt bank már biztos, hogy pert indít az állam ellen

Eddig öt pénzintézet jelentette be, hogy pert indít a devizahiteles-mentőcsomag miatt. A Magyar Nemzet szerint az állam képviseletére felkért ügyvédi irodák közül többnél is összeférhetetlenség állhat fent, mivel eddig más ügyekben a bankokat képviselték.

Megérkeztek az első devizahiteles keresetlevelek a Fővárosi Törvényszékre. A hitelintézetek legkésőbb augusztus 25-éig adhatják be ezeket. Az államot öt ügyvédi iroda képviseli majd a pereken, köztük olyan is, amely korábban még a bankok megbízásából járt el a devizahitelesekkel szemben. A bankok közben már tartalékolnak: az OTP a napokban jelentette be, hogy várható kiadásaik miatt több mint 150 milliárd forintos veszteséget könyveltek el. A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor egyáltalán nem aggódik emiatt.

A CIB Bank és két lízingcége, valamint a Magyar Cetelem Bank és a vele egy irodaházban található UCB Ingatlanhitel Zrt. keresete érkezett meg elsőként a Fővárosi Törvényszékre. A pénzintézetek augusztus 25-ig fordulhatnak bírósághoz, ha bizonyítani akarják, hogy mégis tisztességesen jártak el, amikor egyoldalúan módosították a devizahitelek kamatait és egyéb költségeit. A jövő héten ezért még több mint száz pénzintézettől várható beadvány. A bíróságnak legkésőbb a keresetlevél beérkezésétől számított nyolcadik napon ki kell tűznie a tárgyalás időpontját, és 30 napon belül ítéletet is kell hoznia. Ennek érdekében a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának 40 bírója mellé a kerületi bíróságokról is kirendeltek 127 bírót, és a kormány a személyi és a dologi kiadásokra elkülönített egy keretet. Az Országgyűlés alelnöke szerint így tarthatók lesznek a határidők.

„A bírák mögött, akik ezeket az ügyeket tárgyalni fogják, a bírósági apparátus is állni fog, nem véletlen az, hogy az Országos Bírósági Hivatal részére 600 millió forintos pluszforrást biztosít a költségvetés kizárólag ezeknek a pereknek a letárgyalására. És a másik oldalon pedig az állami képviselet is éppen ezért szükséges. Biztos, hogy megfeszített munkával lesz csak erre lehetőség” – fogalmazott Gulyás Gergely Magyarország élőben című műsorunkban.

Az államot öt ügyvédi iroda képviseli majd a perekben, ezeket a Fejlesztési Minisztérium választotta ki. A Magyar Nemzet értesülései szerint azonban köztük több olyan is van, amely korábban bankokat védett az adósokkal szemben különböző devizahiteles-perekben. Az egyik érintett ügyvédi iroda a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökének az érdekeltségébe tartozik. Réti László azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Összeférhetetlenségről viszont csak akkor lehetne beszélni a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint, ha az ügyvédi irodák a pénzintézetek közül pont a korábbi megbízóikkal állnának majd szemben.

– Az az öt ügyvédi iroda, amelyik jelenleg a magyar államot képviseli, ugye ott az a kérdés, hogy melyik pénzintézettel szemben fogja, mert csak azt tudjuk, hogy az államot, de hogy kivel szemben, azt nem. Az természetesen összeférhetetlen lenne, de kizárt dolognak tartom, hogy ebbe az irodák belemennének, hogy olyan ügyben képviselik a magyar államot, tehát olyan bankkal szemben, akiktől nekik megbízásuk van – mondta Bánáti János.

Varga: Nem kell aggódni a bankrendszer miatt

Közben a bankok már készülnek arra is, hogy elveszítik a pereket. A héten az FHB után az OTP is bejelentette, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt várható kiadásaikra céltartalékot képeztek. A legnagyobb magyarországi bank közölte azt is, hogy emiatt a második negyedévben 154 milliárd forintos veszteséget számolt el. A nemzetgazdasági miniszter azonban úgy látja, a devizahitelesek ügyének rendezése nem fogja megrendíteni a bankokat.

– Nem kell aggódni a magyar bankrendszer miatt. A magyar bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő, az elmúlt hetekben, az elmúlt hónapokban nagyon sok bank deklarálta, hogy ő Magyarországon kíván maradni, tehát nem kell aggódni, a magyar bankrendszer működőképessége garantált – mondta Varga Mihály.

Varga Mihály abban bízik, hogy a bírósági ítéletek és a várható fellebbezések után ősszel már azzal foglalkozhatnak majd, hogy a bankoknak hogyan kell elszámolniuk az éveken keresztül megkárosított devizahiteles ügyfeleikkel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!