2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Orbán Viktor: Sokan vannak, akik vitatják a kereszténység és Európa összetartozását

Felszentelték a budapesti Klapka téri református templomot. Összesen 375 millió forintból építették fel, amelyből 300 millió forint kormányzati támogatás. Az ünnepségen a miniszterelnök azt mondta: ma sokan vannak, akik elvitatják a kereszténység és Európa összetartozását, pedig Európa minden jelentős megújulása a kereszténységből indult el.

  • Orbán Viktor: Sokan vannak, akik vitatják a kereszténység és Európa összetartozását

Ma sokan vannak, akik vitatják, vagy egyenesen tagadják és elvetik a kereszténység és Európa sorsának összefonódását. Mi magyarok úgy tartjuk, hogy a keresztény kultúra nemcsak egy erőforrás a sok közül, hanem minden erő forrása. Az a szegletkő, amely az európai civilizáció építményét egyben tartja. Nélküle nincs szabadság, és nincs európai élet sem

– hívta fel rá a figyelmet beszédében a miniszterelnök.

Orbán Viktor rámutatott, 2000 év óta Európa minden jelentős megújulása valamiképpen a kereszténységből indult el. Constantinus rendeletétől kezdve a reformáción keresztül az eredetileg kereszténynek tervezett Európai Unó megalapításáig. Fontos, ma különösen is fontos, hogy erre is emlékeztessük magunkat – tette hozzá.

Az istentiszteleten Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke arról beszélt, hogy a Klapka téri gyülekezet 80 éve erőt kapott temploma építésére, ahogyan akkor is, amikor a kommunizmus idején "kiszúrták a szemét a semmivel", de a kommunizmus bukása után is kapott erőt ahhoz, hogy felvesse a templomépítés régi gondolatát. A kommunizmusnak csak egyet lehet megköszönni, azt, hogy véget ért - fogalmazott.

A püspök hangsúlyozta: a református ember, amit elkezdett, azt be is fejezi.

Veress Gábor, a Klapka téri gyülekezet lelkipásztora kiemelte, a templomot tervező Szeghalmy Bálint a református templomépítészet legnemesebb hagyományait folytatta. "Hisszük, hogy drága templomunk (...) bástya és menedék lesz - mondta.

A Klapka téri templom tervének elkészítésére 1937-ben kapott megbízást Szeghalmy Bálint, 1939-ben tartották meg az első "kapavágási ünnepséget", az elkészült alagsort pedig 1940-ben szentelték fel, ám a háború miatt az építkezés abbamaradt - olvasható a gyülekezet honlapján.

A templom befejezési munkálatai 2017-ben kezdődtek el az eredeti tervek alapján. Veress Gábor úgy tájékoztatott, hogy a költségek 375 millió forintot tettek ki, az építkezéshez a kormány és a XX. kerületi önkormányzat is biztosított támogatást.

Hír TV - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!