2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Orbán: Munkások nélkül nem fog előrejutni az ország

Átalakítja a kormány a szakképzési rendszert – ezt a miniszterelnök jelentette be Nagyatádon, egy új tanműhely avatásán. Orbán Viktor azt mondta: munkások nélkül nem fog előrejutni az ország – nekik egy olyan karrierpályát is ki kell dolgozni, amely lehetővé teszi, hogy a tehetséges fiatalok tovább tudjanak lépni és főiskolára vagy egyetemre is eljussanak.

Az ötmilliárd forint árbevételű szerszámgépgyártó üzem a város legnagyobb foglalkoztatója, most 250-en dolgoznak itt. A duális szakképzést a helyi középiskolával 12 éve kezdték. „Ahhoz, hogy Magyarország Európa termelési központja legyen, szakemberekre van szükség. Olyan szakemberekre, akik találnak európai megélhetést biztosító munkahelyeket Magyarországon. Ezért kiemelt jelentőségű a mai tanműhelyavatónk” – mondta Büttner Tamás, a Büttner Kft. ügyvezetője.


Az avatáson Orbán Viktor komoly problémának nevezte, hogy a munka becsülete háttérbe szorult a tanulással szemben, pedig szerinte a munkások nélkül nem fog előrejutni az ország és a gazdaság sem lehet sikeres. „Nekünk be kell bizonyítani, hogy egy közepesen elvégzett gimnázium és gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával. A gimnáziumot is csak akkor érdemes elvégezni, ha onnan egyetemre fogunk menni. A valóságnak úgy kellene festenie Magyarországon, hogy egy jó szakmunkásképző intézetben megszerzett szakma biztosabb megélhetést nyújt, mint egy csak általános műveltséget nyújtó, de konkrét szaktudást a mellé nem adó oktatási intézményben elvégzett időszak” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ezért át kell alakítani a középfokú szakképzési rendszert. „Dolgozunk azon, a Büttner családnak is mondom, meg a jelenlévőknek is mondom, hogy legyen olyan karrierpálya, ahol a szakmunkásképzést elvégzett fiatal, ha van benne kurázsi, képesség és tehetség, tovább tud menni, egy hagyományos, régen Magyarországon valaha létezett útvonalon el tud jutni egy magasabb képzésre. Sőt szakmunkásként kezdve eljuthat akár főiskolára vagy egyetemre is” – tette hozzá.

A kormányfő a magyar kis- és középvállalkozások támogatási rendszerét is átalakítaná, hogy azok több fejlesztési forráshoz jussanak. Orbán Viktor azt mondta: ha ezek a cégek megerősödnek és több ezer a nagyatádihoz hasonlóan működik majd az országban, a gazdaságot semmilyen pénzügyi válság nem tudja majd megdönteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!