2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Belföld

Orbán: Magyarország nem oroszbarát, hanem magyarbarát

A magyaroknak nem érdekük egy újabb hidegháború – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács idei ülésén. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak, ezért lojális lesz a szövetségeseihez akkor is, ha nem mindenben ért velük egyet. Orbán Viktor visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Magyarország oroszbarát lenne – a kormányfő azt mondta: Magyarország magyarbarát, mert a magyar érdekeket tartja szem előtt.

A világon szétszórtságban élő magyarok szervezeteinek fórumán a miniszterelnök azt mondta, hogy a 25 évvel ezelőtt lezajlott rendszerváltás ellenére még mindig aktuális kérdés a nemzet határokon átívelő újraegyesítése.

„A szabad Magyarország legújabb kori története 90-től 2010-ig, ide nem értve a polgári kormányzásunk idejét, kis részrehajlás engedtessék meg, végül is arról szólt, hogy kiárusították az országot, majd miután a közvagyonból már alig maradt valami, akkor hitelekből tartották fenn a jóléti állam illúzióját, aminek következtében másodjára is a legvidámabb barakká váltunk, csak most már az Európai Unión belül” – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő azt mondta, hogy a Fidesz 2010-es, kétharmados választási győzelme tette lehetővé a politikai és gazdasági önrendelkezés helyreállítását. Szerinte azóta kezdett Magyarország európai államként viselkedni Európában. Nemzetközi megítélésünk azonban mégis romlott. Orbán Viktor ennek az okát abban látja, hogy a világ fontos kérdéseiről a magyar kormány másképp gondolkodik, mint az uniós tagállamok többsége.

„Én itt csatanyerésre esélyt nem látok, de meghátrálást sem javasolnék, ahogy ezt Koós Károlytól tanultuk, ki kell állni, és el kell mondani, hogy miről mit gondolunk, de ez nem fogja javítani Magyarország nemzetközi megítélését, aminek behorpadt jellegéről, ha valaki, hát önök tudnak beszélni, hiszen a saját országaikban, saját otthonaikban találkoznak ennek igen kellemetlen következményeivel” – mondta el Orbán Viktor.


A miniszterelnök szerint a Magyarországot ért támadások jó része geopolitikai jellegű. Orbán Viktor visszautasította, hogy kormánya oroszbarát lenne. Azt mondta: Magyarország ugyan nem ért egyet az Oroszország elleni szankciókkal, de ezzel csak a saját érdekeit védi, ugyanis nem akar elveszíteni piacokat, és nyersanyagforrásokat. A kormányfő hozzátette: ennek ellenére elfogadjuk politikai szövetségeseink álláspontját.

„Politikai szövetségesi mivoltunk az Európai Unió és a NATO irányába egyértelmű, de a gazdasági érdekeink mellett, különösen az energia szempontjából és a piacok szempontjából ki kell állnunk, és nem érdekünk olyan fejlemény Európában, amely elvág bennünket erőforrásoktól, energia-erőforrásoktól, és elvág bennünket piacoktól, vagyis nekünk, magyaroknak egy újabb hidegháború nem érdekünk” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt: az Európai Tanácsban joga lett volna megvétózni az Oroszország elleni szankciókat is, de soha nem tette meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint véget kell vetni a Soros-finanszírozásnak a magyar baloldalon?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!