2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Orbán: Magyarország állni fogja a sarat

Történelmi jelentőségű tettnek tartja a bankok elszámoltatását a miniszterelnök. Orbán Viktor a devizahitelekre utalva napirend előtti felszólalásában azt mondta az Országgyűlésben: a magyar gazdaságtörténetben nem volt példa arra, hogy az igazságszolgáltatás, a törvényhozás és a kormány a tisztesség logikája alapján világítson át egy tisztességtelen pénzügyi manőverrendszert. Beszédében arra kérte valamennyi parlamenti pártot, hogy támogassa a bankok elszámoltatását.

A bankok elszámoltatása rendet tesz a pénzintézetek és az emberek zilált viszonyában – mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. Orbán Viktor emlékeztetett arra: a bíróság sorozatban találta tisztességtelennek az egyoldalú banki szerződésmódosításokat. „Bár pénzről van szó, és komoly gazdasági következményekkel is jár, valójában az igazságosság eszméje, a méltányosság követelménye és a tisztesség elve áll itt a középpontban. Vállalkozásunk jelentősége történelmi, a tett, amire készülünk példátlan, döntésünk horizontja pedig magasan az államhatáraink felett húzódik” – fogalmazott.

A kormányfő azt kérte az ellenzéki pártoktól, hogy támogassák a fogyasztói kölcsönszerződésekről szóló újabb törvényjavaslatot, amely az adósok és a bankok elszámolásának szabályait rögzíti. „Felkészülni a küzdelemre ésszerű és indokolt, mert látom és hallom Brüsszel mozgolódását, ismerjük a nemzetközi pénzügyi szervezetek súlyát, és tudhatjuk, hogy a bankok önmagukban is erősek és ravaszak. Ravasz, mint a példázatban szereplő denevér: amikor a madarakra vetik ki az adót, a denevérek a fogukat mutatják, amikor pedig az egerekre róják ki, akkor pedig a szárnyukat” – mondta.

Folytatják a rezsicsökkentést

A miniszterelnök megerősítette, hogy a harmadik Orbán-kormány folytatja a rezsicsökkentést. A cél az, hogy a rezsiköltség Magyarországon legyen a legalacsonyabb, hangsúlyozta. „A rezsicsökkentés olyan, mint cseppben a tenger, minden benne van, egész politikánk sűrítménye ez. Alapvetése egyszerű, arról szól, hogy a magyarokról senki sem húzhat le hét bőrt az alapvető szolgáltatásokért” – emelte ki.

Csúcson a növekedés

Orbán Viktor szerint a rezsi- és az adócsökkentés politikája jót tett a gazdaságnak. Emlékeztetett arra, hogy a növekedés nyolcéves, a foglalkoztatottság pedig húszéves csúcson van. „Ma már, tisztelt Ház, nem tűnik vágyálomnak az a célkitűzésünk, hogy a ciklus végére az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermék egészéhez egész Európában legyen a legmagasabb” – jelentette ki.

A rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb gazdaságfejlesztési programja indul Magyarországon a következő hét év uniós forrásaiból – mondta a miniszterelnök. Szerinte a múlt héten aláírt partnerségi megállapodás új korszakot nyit az Európai Unió és Magyarország viszonyában. A nemzeti önrésszel együtt 12 ezermilliárd forintot kap Magyarország 2020-ig az Uniótól. „Ezek a források jelentősek, ám ez nem ajándék, nagyságrendjében megegyezik azzal az összeggel, amit a külföldiek profit utáni osztalék formájában ki szoktak vinni az országból. Vagyis az európai uniós támogatással tudjuk egyensúlyban tartani a nemzetgazdaságot, amelyet alulfejlettségünk ellenére megnyitottunk az Európai Unió előtt” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásban kitért a tanévkezdésre is. Hangsúlyozta, hogy idén már a diákok hatvan százalékának ingyen járnak a tankönyvek. Az elmúlt időszak pedofil-, illetve erőszakos bűncselekményeire utalva a miniszterelnök a gyermekvédelem megerősítését kiemelt feladatnak nevezte.

Orbán: Hányszor fenekelje el önöket a magyar nép?

Az LMP és az MSZP frakcióvezetője is azt hangoztatta a miniszterelnök felszólalása után, hogy hiába dolgoznak többen az országban, a szegénység nem csökkent. A Jobbik frakcióvezetője a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot szakmailag aggályosnak tartja. Orbán Viktor viszonválaszában azt kérdezte a szocialisták új elnökétől, hogy hány választási vereségre van még szükségük ahhoz, hogy változtassanak politikájukon. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!