2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Orbán: Hazánk versenyképessége miatt van erre szükség

A Fidesz–KDNP-frakció évadnyitó ülésén lesz döntés a harmadik rezsicsökkentésről – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. Az áram, a gáz és a távhő lesz olcsóbb. A kormányfő szerint a paksi atomerőmű bővítésével a rezsicsökkentés gazdasági alapját teremtik meg. Orbán Viktor hangsúlyozta: az oroszokkal kötött államközi egyezmény nem növeli Magyarország függőségét, csupán azt szolgálja, hogy Paks hosszú távon is az ország villamosenergia-ellátásának legalább 40-45 százalékát adja.

A négy meglévő blokk üzemidejének meghosszabbításával és a paksi atomerőmű bővítésével a kormány az Országgyűlés döntését hajtja végre – hangsúlyozta a közrádiónak adott interjúban a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a parlament a mostani ciklusban fogadta el a 2030-ig szóló nemzeti energiastratégiát, amelynek része az új reaktorok megépítése.

„Kimondta a parlament, hogy Paks megújítása nélkül nem lehetséges olcsó, biztonságos és tiszta energiát előállítani, és arra kötelezte a kormányt, hogy ezt a célt érje el. A paksi atomerőmű nélkül nincs magyar gazdaság, ilyen egyszerű a helyzet, illetve a paksi atomerőmű nélkül csak egy szegény, lerongyolódott és nem versenyképes gazdasága lehet Magyarországnak” – fejtette ki Orbán Viktor.

Az Oroszországban aláírt államközi egyezmény szerint a két új paksi reaktor orosz hitelből épül. Orbán Viktor szerint – az IMF-hitellel szemben – az orosz kölcsön nem fenyegeti Magyarország pénzügyi függetlenségét. „Az IMF azt mondta, hogy csökkenteni kell a nyugdíjakat, azt mondta, hogy nem adóztathatjuk a bankokat, nem adóztathatjuk a multikat. Ilyen kérdések az oroszokkal szóba sem kerülnek, az oroszokkal egy beruházás finanszírozásáról fogunk megállapodni” – szögezte le a miniszterelnök.

A nemzeti energiastratégia nemcsak a paksi atomerőmű teljesítményét növeli, hanem az áramfogyasztást is, hiszen a közúti közlekedésben is előírja a nukleáris energia felhasználását. „A következő években egyre gyakrabban találkoznak majd a magyar emberek azokkal a hírekkel, amelyek arról szólnak, hogy a mostani benzinüzemelésű járművek helyett milyen kísérleteket teszünk annak érdekében, hogy a magyar közúti közlekedést is elektromosautó-alapra helyezzük, amihez villamos energiára lesz szükség” – mondta el a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a megújuló energia egyelőre nem versenyképes az atomenergiával. „Ebben a pillanatban a megújuló energia ugyan fontos, de sokkal drágább, mint bármi más” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ha „a technológia már úgy fejlődik, hogy a magyar költségvetésből már nem kell hatalmas összegekkel támogatnunk az alternatív energiát, akkor érdemes nagyobb mennyiséget ebből beállítani a magyar energiagazdálkodásba”.

Az energiaszolgáltatással összefüggésben a miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte is van előnye a magángazdaságnak az állami tulajdonnal szemben, de nem minden területen. „Ha monopóliumokról van szó, akkor a magánkézben lévő monopólium sokkal rosszabb, mint az állami kézben lévő monopólium. Ha magánkézben vannak monopóliumok, kifosztják az embereket, ez az elmúlt húsz év tanulsága” – szögezte le.

Orbán Viktor az interjúban arra is kitért: bár a kabinet számol azzal, hogy a német atomerőművek leállítása egész Európában átalakíthatja az energiapiacot, a magyar–orosz egyezmény fő célja az volt, hogy a magyar lakosság és a vállalkozások hosszú távon is olcsó villamos energiához juthassanak.

Kormányon még egyetértettek

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Oroszországgal kötött államközi szerződés csak az után válik a magyar jogrend részévé, ha a parlament megvitatta és jóváhagyta. Az MSZP azt feltételezi, hogy a kormány bizonyos pénzügyi és műszaki részleteket eltitkol, ezért teljes nyilvánosságot követel. Szanyi Tibor elnökségi tag szerint átláthatatlan, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter mit írt alá Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor jelenlétében. Kormányon a szocialisták még egyetértettek a paksi atomerőmű bővítésével, a Gyurcsány-kormány az előkészítő munkákhoz meg is kapta a felhatalmazást 2009 tavaszán az akkori parlamenttől. Maga Szanyi Tibor is igennel szavazott.

Népszavazást kezdeményez a paksi atomerőmű bővítéséről az Együtt–PM Szövetség. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: arra várnak választ a választóktól, hogy egyetértenek-e az orosz hitellel. Jávor Benedek úgy érvelt: az államközi egyezmény évtizedekre meghatározza a magyar energiapolitikát. A Hír TV Versus című műsorában pedig a politikus atomenergiamentes Magyarországról beszélt. A Jávor Benedekkel készített teljes interjút vasárnap láthatják a Híradó 21 után.

A piaci feltételeknél sokkal jobb megállapodás jött létre a paksi atomerőmű bővítésére – jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Bővebben >>>

Eddig 158 magyar céget minősített alkalmasnak a paksi atomerőmű beruházását lebonyolító társaság – hangzott el Komáromban egy vállalkozói fórumon. Leginkább építő és villamosipari cégekre lesz szükség az erőmű bővítésénél. Az építkezés nagyságrendjét az is mutatja, hogy csúcsidőben több mint nyolcezer ember fog dolgozni a második reaktor kialakításán. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!