2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Orbán: Balek az, aki nem vállalja a vitákat Brüsszelben

Aki nem vállalja a vitákat Brüsszelben, az balek, mert nem képes képviselni az országát – erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth rádióban. A miniszterelnök a konfliktusos magyar ügyek közül kitért a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre: szerinte a strasbourgi bíróság ítéletéből nem következik, hogy Magyarországnak meg kellene változtatnia a szabályozást. A szabad pálinkafőzés ügyében a kormányfő azt mondta: dolgoznak egy új jogi megoldáson, amely tiszteletben tartja az európai bíróság ítéletét, de továbbra is lehetővé teszi a pálinkafőzést Magyarországon.

Magyarországnak nincs kiugróan sok vitája az unióval, de Orbán Viktor újabb konfliktusokra számít. A kormányfő szerint a vitákra az ország érdekében van szükség.

„Aki nem vállalja a vitát és nem áll ki magáért, az balek, az lúzer, az nem alkalmas arra, hogy képviselje a saját nemzetét. A konfliktus ilyen értelemben tehát nem rossz dolog, hanem szükségszerű dolog. Jól, okosan, a józan ész szabályai szerint kell vívnunk ezeket a küzdelmeket” – fogalmazott.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban a vitás ügyek közé sorolta a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést. Orbán Viktor azzal érvelt a szabályozás mellett, hogy a büntetések súlyossága visszatartó erővel bír. A kormányfő szerint a strasbourgi bíróság ítéletéből nem következik, hogy Magyarországnak meg kellene változtatnia a vonatkozó törvényt.

A szintén vitatott szabad pálinkafőzés esetében viszont már új szabályozáson dolgoznak. „Ez lényegében továbbra is lehetővé fogja tenni – de az Európai Bíróság ítéletét tiszteletben tartva – a pálinkafőzést Magyarországon, ebből újabb jogi vita lesz, tehát bár van bírósági ítélet, nem a mostani jogi helyzetről folytatódik majd a vita, hanem az általunk létrehozott és meghozott új helyzet vált majd ki vitákat, és akkor megint harcolni kell” – fejtette ki.

Az EP-választásról a miniszterelnök azt mondta: a voksolás azért is fontos, mert a magyar baloldal eddig arra használta az Európai Parlamentet, hogy elgáncsolja a magyar intézkedéseket. „Minden harag és ellenségeskedés nélkül arra kérem a magyar embereket, hogy ne küldjenek olyan pártokat Brüsszelbe, akikkel aztán nekünk ott kint meg kell küzdeni és nem bennünket magyarokat segítenek, hanem a magyarok ellenfeleit segítik, és ilyen jobbról és balról egyaránt van” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő beszélt az ukrán helyzetről is: szerinte azért nem elhamarkodott a kárpátaljai magyarok autonómiai törekvéseiről beszélni, mert az új Ukrajna most formálódik. „Ha most nem mondjuk be az igényeinket, ha most nem beszélünk egyenesen, ha most Brüsszelben nem érvelünk amellett, hogy igenis föderálisnak kell lennie, igenis kellenek autonómiák, meg kell adni a jogokat az ott élő kisebbségeknek, a kettős állampolgárságot nem lehet eltiltani – ha most nem tesszük ezt világossá, mikor fogjuk?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: a következő években növelni kell az ország katonai kiadásait.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!