2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Nyomoznak az LMP-nél, de volt gond a Jobbiknál és az MSZP-nél is

Nyomoz az ügyészség a közélet tisztaságával kampányoló LMP gazdálkodása miatt, az eljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja. A párt a korábbi vezetésre mutogat. A Jobbik gazdálkodásában is talált nagyobb hiányosságokat az Állami Számvevőszék, de a párt a helyszíni ellenőrzéskor pótolta.

Az LMP évi 250 millió forint költségvetési támogatást kapott 2011-ben és 2012-ben. Az Állami Számvevőszék nem tudta kideríteni, hogy a pénz mire ment el. „Azt állapítottuk meg, hogy mind a 2011-es, mind a 2012-es évben a számviteli fegyelmet megsértették – közölte Brebán Andrea, az ÁSZ felügyeleti vezetője. – Ezt az alapján állapítottuk meg, hogy az LMP alapvető számviteli bizonylatokat, nyilvántartásokat nem tudott a rendelkezésünkre bocsátani, illetőleg a párt gazdálkodását meghatározó szabályzatok sem álltak rendelkezésre. Ezek a hiányosságok olyan mértékűek voltak, hogy az ÁSZ ellenőrzése az LMP-nél meghiúsult. A jelentős hiányosságok miatt az Állami Számvevőszék a Fővárosi Ügyészség felé jelzéssel élt.”

Az ügyészség elrendelte a nyomozást a közpénzek átláthatóságával kampányoló LMP gazdálkodása miatt. „A kerületi ügyészség megállapította, hogy feljelentett cselekmény bűncselekmény gyanúját kelti, ezért 2014. január 6-án számvitel rendje megsértésének bűntette miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A nyomozás teljesítésével a kerületi ügyészség a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg” – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Az LMP visszafelé mutogat, és a tavalyi pártszakadáshoz vezető belső feszültségekkel magyarázza a pénzügyi dokumentáció hiányát. A párt azt állítja, hogy a bizonylatok pótlását megkezdte, és azt ígéri, hogy újrakönyvelteti a vizsgált éveket.

A Jobbiknál is voltak hiányosságok

A Jobbik éves pénzügyi beszámolói nem feleltek meg a valóságnak, 2011-ben a párt csaknem kilencmillió forinttal többet költött, mint amiről számlája vagy bizonylata volt. A radikális párt eltitkolta a nyilvánosság elől a nagyobb adományokat is. „A foglalkoztatással kapcsolatos és adójárulék-bevallási kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat, előírásokat megsértette a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A 2012-es évben öt megbízási szerződéssel foglalkoztatott személy bejelentését elmulasztotta, illetve a házi telefonokhoz kapcsolódó adó- és járulékbefizetési kötelezettségének hiányosan tett eleget” – fejtette ki Brenán Andrea.

Apróbb hibák az MSZP-nél

Az MSZP pénzügyi beszámolói megbízható és valós képet adtak mindkét évben a párt gazdálkodásáról – állapította meg a számvevőszék, de itt is voltak hibák. 2011-ben egy tévesen admományként számoltak el egy 4,4 millió forint értékű bérletidíj-bevételt, illetve 2012-ben nem számoltak el adományként egy 25 ezer forintos engedményt.

A három pártnak intézkedési tervet kell kidolgoznia a hibák orvoslására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!