2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Nincs bejelentés, ha kábítószer van a szervezetben

Levélben tiltotta meg az országos tiszti főorvos a kórházaknak és a mentőknek, hogy írásos engedély nélkül értesítsék a rendőrséget a kábítószeres esetekről. Kivételt csak akkor tehetnek, ha a beteg nyolc napnál hosszabb kezelésre szorul. A figyelmeztető levél az egyik liberális jogvédő szervezet panaszára íródott, szakértők szerint a tartalma megfelel a jogi szabályozásnak, noha a kábítószer-fogyasztás ma már bűncselekmény Magyarországon.

Az országos tiszti főorvos, Paller Judit júliusban levélben világosította fel az egészségügyi dolgozókat, hogy kizárólag szigorú törvényi feltételek teljesülése esetén jelenthetik a rendőrségnek, ha kábítószer-fogyasztót kezeltek. Bár a drogfogyasztás bűncselekmény, az érintett írásos engedélye nélkül az orvosok vagy a mentők csak akkor szólhatnak a nyomozóhatóságnak, ha a kezelés nyolc napnál tovább tart. A tiszti főorvosi levél az egyik liberális jogvédő szervezet panaszára volt válasz.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jelentette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak, hogy egy kábítószert fogyasztó 16 éves fiú ellen büntetőeljárás indult, miután a kórház értesítette a rendőrséget.

„Úgy gondoljuk, hogy ez az egész probléma egészségügyi, szociális probléma, sokkal nagyobb érdeke fűződik az államnak ahhoz, hogy szociális eszközökkel kezelje. Úgy gondolom, hogy büntetőjogi eszközök használata bumeránghatással van” – mondta Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programjának vezetője.

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában nyilatkozó ügyvéd szerint a tiszti főorvos levele összhangban van a jelenlegi szabályozással. „Ha valaki rosszul lesz kábítószer használatától, és ezért viszik be a kórházba, kizárólag a bűncselekmény elkövetése tételezhető fel, de az nem, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülése keletkezett volna. Tehát ezért nem keletkezik kötelezettsége az orvosnak, hogy bejelentse a rendőrségen” – mondta ifj. Balsai István.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori szóvivője, Jármy Tibor, akinek jogászként a fiatalkori bűnözés az egyik kutatási területe, a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a Büntető törvénykönyv nem állhat a betegjogok felett.

– Itt épp arról van szó, hogy nem olyan értelemben kötelezem, hogy feltétel nélkül eleget kell tennie a bejelentési kötelezettségének. A büntetőjogról szóló törvény nem magasabb rendű.
– Az orvos mérlegelhet ebben, és a döntése, hogy tesz-e feljelentést vagy nem?
– Semmiképpen sem. Ezért próbált a tiszti főorvos általános ajánlást adni, nem pedig utasítást.

Egy korábbi felmérés szerint Magyarországon egy rendőrre kevesebb mint egy drogos ügy jut. Norvégiában ez a szám több mint három.

Tekintse meg az ifj. Balsai Istvánnal és Jármy Tiborral készült teljes beszélgetést!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!