2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Nem tartanak ebolajárványtól Magyarországon

Továbbra sem kell tartani ebolajárványtól Magyarországon – jelentette ki a helyettes országos tiszti főorvos. Egy európai uniós felmérés szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a vírus bejusson az országba. Egy esetleges vészhelyzetre ugyanakkor már felkészültek a hazai egészségügyi intézmények: elkészítették az eljárás menetét rögzítő protokollt, a szakembereket pedig folyamatosan tréningezik, hogy miként lássanak el egy gyanús esetet.

Az Országos Epidemiológiai Központ Biztonsági Laboratóriumában vizsgálják azokat a mintákat, amelyek járványügyi szempontból veszélyes kórokozókat tartalmazhatnak. Akár az ebola vírusát is képesek kimutatni, mindössze hat óra alatt. „Egy rendkívül sérülékeny vírusról van szó, amely megfelelő higiéniás környezetben nem tud járványt okozni, tehát Magyarország e tekintetben teljes mértékben védett. Még akkor sem fog nekünk járványt okozni az ebola, amennyiben esetleg, bizonyos valószínűséggel bekövetkezne valahonnan egy behurcolás” – mondta Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos.

Az Európai Unió tagországaiban kiemelten kezelik a járvány elleni védekezést. Brüsszelben múlt héten tartottak megbeszélést az ebola terjedéséről, ahol kijelentették, a spanyol eseten kívül más tagországban nem bukkant fel a betegség. „Ez a bizottság megállapította azt, hogy Magyarország a legalacsonyabb rizikójú országok közé tartozik, tehát nem szükséges újabb, különlegesebb intézkedések megtétele. Az az intézkedési rend és az az együttműködési rend, ami itt kialakult, elégséges ahhoz, hogy megvédjük az ország állampolgárait” – hangsúlyozta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője emlékeztetett, hogy az ebola csakis a testnedvekkel terjed, elsősorban azokban az országokban, ahol az alapvető higiéniai körülmények sem biztosítottak. „Jelenleg a legfrissebb jelentések szerint lassan tízezerhez közelít az ebolafertőzöttek száma, a legsúlyosabb Libériában a helyzet, azonban hozzá kell tennünk, hogy ugye mind a laboratóriumi kapacitások, mind a klinikai helyzet miatt ezek nem a valós adatok, ennél valószínűleg magasabb az esetek száma. Ha nem történik beavatkozás, akkor a becslések szerint hetente ötezerrel is nőhet az esetek száma” – közölte Pusztai Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!