2021. 10. 26. Kedd Dömötör napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Radar 06:00

Belföld

Nem kalózfelvétel lehet a temetői Hadházy-videó

Ismerhették a botrányos videó készítőjét a szentendrei halottasházban, hiszen beengedték a létesítménybe. Azt nem lehet tudni, hogy a férfi milyen célból készítette a halottakról a botrányos felvételt, amit aztán Hadházy Ákos országgyűlési képviselő nyilvánosságra hozott. Nyomozás még nincs, de felmerül a rémhírterjesztés lehetősége – írja a Magyar Nemzet.

Beengedték a szentendrei halottasházba azt a ma még ismeretlen férfit, aki okostelefonjával felvételt készített a temetésük előtt koporsókban fekvő halottakról. A felvételt az állatorvos végzettségű, baloldali országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos hozta nyilvánosságra, egyértelműen politikai célzattal. Szerinte a felvétel azt bizonyítja, hogy kegyeletsértő módon tárolják a halottasházban a vélhetően ­Covid–19-fertőzésben elhunytakat, ezért pedig a kormány és a miniszterelnök „sikertelen” járványkezelése okolható. A felvétel eredetileg a képviselő közösségi oldalán volt látható, azóta kétszer is átpozicionálta – vélhetően maga a politikus – egy másik videómegosztóra.

A videót szakemberrel megnézve és elemezve állítható, hogy annak készítőjét beengedték a halottasházba, vélhetően az egyik ottani dolgozó, aki fel is tűnik egy pillanatra a képeken, a felvétel alatt pedig végig beszélget a film készítőjével. A felvételen csak a koporsók láthatók. Először falnak döntött, nyitott, álló koporsókat, majd egymásra helyezett nyitott koporsókat lehet látni, amelyek közül a felső kettőben kivehetők a fekete, halottszállító zsákban lévő holttestek. Lehet látni a videón egy nyitott, fekvő koporsót is, benne egy alsóneműben lévő halottal.

Szakértőnk szerint ez arra utal, hogy a halottakat temetésre készítették elő, az alsóneműben lévő holttestet éppen öltöztethették, amikor a videózó személy betoppant. A szűk helyiségben nem tudták másként elhelyezni a koporsókat, csak egymáson

- írja a Magyar Nemzet.

Kérdés azonban, hogy milyen célból készítették a felvételt. Egyelőre nem zárható ki, hogy botrányokozás volt a cél, ennek lehetett politikai oka is, de egy konkurenciaharc része is lehet. Utóbbi esetben akár zsarolás lehetősége is felmerülhet, de – mint azt még szombaton megírtuk – a szentendrei rendőrkapitányság nem folytat nyomozást a botrányos eset ­miatt, legalábbis egyelőre. Feljelentéskiegészítéssel vizsgálják ugyanis, hogy ­történt-e bűncselekmény, és ha igen, milyen.

Egyelőre az sem tisztázott, ki követte el az esetleges bűntényt a videózással és a felvétel közzétételével. A kegyeletsértés annak ellenére kizárható, hogy Hadházy annak minősítette a felvételen ­látható helyzetet. Azzal ugyanis nem lehet kegyeletsértést elkövetni, hogy temetésre való előkészületek zajlanak, csak azzal, ha az elhunyt becsületét, emlékét megsértik. Ennek alapján pedig

éppen a videó nyilvánosságra hozatala lehet inkább kegyeletsértő a hozzátartozóknak.

A rokonok magánvádas eljárásban kérhetnek például elégtételt a videó készítőjétől és ­Hadházy Ákostól.

A kegyeletsértés egy évig terjedő elzárással is büntethető vétség, amit csak magánvádas eljárásban lehet bíróságra vinni.

Elvileg felmerülhet a rémhírterjesztés is, ha fennáll a gyanúja, azt is vizsgálniuk kell a hatóságoknak, hogy ebben mi volt a szerepe Hadházynak. Tényi István bejelentéssel élt ismeretlen tettes ellen rémhírterjesztés gyanúja ­miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Az ügyben illetékes, a temetőt is kezelő temetkezési cég, az Interwork Kft. vezetője, Simon Zsolt a botrány kirobbanásakor nyilatkozott egy helyi portálnak a halottasház zsúfoltságáról is.

– Hogy, mi az oka ennek? A világjárvány, a Covid. Ez csak azoknak megdöbbentő, akik nem ebben az iparágban dolgoznak, én sem akadok ki, ha bemegyek egy étterem konyhájába”

– jelentette ki a cégvezető.

Szerinte azonban a halottakat a jogszabályoknak megfelelően tárolják. Úgy vélte, máshol sokkal súlyosabb videókat lehetne készíteni, és az egésznek az az oka, hogy a felvétel idején hosszú hétvége volt az ünnepek miatt. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület – amelynek nem tagja a kérdéses cég – a helyi portált úgy tájékoztatta, a temetésekre többet kell várni a megnövekedett halálozások miatt, illetve az ilyenkor kötelező hatósági eljárások száma is megnőtt.

Hadházy szerint a koronavírus-fertőzésben elhunytakat rögzíthetett a videófelvétel készítője.

A Covid–19-ben elhunytak holttestének kezelési eljárásáról szóló protokoll szerint viszont az igazoltan koronavírusos halottat kettős, légmentesen lezárható zsákban kell a patológiára szállítani. A zsákokat tilos kinyitni, és több Covid–19 felirattal is el kell látni. A halottakat hamvasztani kell, az ebből származó földi maradványok adhatók ki a temetkezési vállalkozónak. Csak rendkívüli esetben lehet a hamvasztástól eltekinteni, ám akkor lezárt érckoporsóban kell a végtisztességet megadni.

Egyértelmű, hogy szentendrei halottasházba nem kerülhetnek covidos halottak, amit egyébként a Pest Megyei Kormányhivatal és a polgármesteri hivatal soron kívüli ellenőrzése is megállapított. Ugyanakkor – elsősorban adminisztratív és műszaki – hiányosságokat is megállapítottak, amiért a kormányhivatal felszólította a polgármestert a hiányosságok megszüntetésére.

Lejáratási kísérletek

A szivárványkoalícióval együttműködő Hadházy, akár egy kísértet, járja az intézményeket, hogy lejárathassa a kormányt. A halottasházi videóval azonban sajátjaira „lőtt” , az üzemeltetés ugyanis a helyi baloldali városvezetés felelőssége. Nem ez volt azonban a politikus egyetlen videós kísérlete. Legutóbb a miskolci kórház egyik üresnek látszó osztályáról készített videóval támadta a kormányt, mondván, nem fogadják a betegeket. A kórházvezető azonban közölte, hogy a felvételen pont a pandémia miatt kiürített és covidos betegek kezelésére felkészített épületszárny volt látható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Márki-Zay Péter lejárató dokumentumokat kapott a DK-tól

Azt hittük vége, de a Gyurcsány show folytatódik - így reagált a kormánypártok kommunikációs igazgatója arra, hogy Márki-Zay Péter szerint le akarták járatni. 2021. október 25.

Egykori jobbikosok szerint a párt ideológiai mélyrepülésben van

A pártból korábban kilépő politikusok a Hír TV-nek azt mondták: Jakab Péternek nincs mit ünnepelnie. 2021. október 25.

Fővárosi Fidesz: Húsz busz árát égette el a főváros a reklámtenderen

A fővárosi közgyűlés még 2019-ben döntött arról, hogy nem kötik meg a BKV reklámfelületeinek hasznosításáról szóló új szerződést, ezzel a BKV pedig évente 1 milliárd forintot bukik. 2021. október 25.

Legfrisebb híreink

Radar: Alakul az egyszemélyes hadsereg

A Radarban olyan lélegzetelállító újítást mutatunk be önöknek, amelyet talán idővel majd megtalálhatunk a közlekedési eszközök sorában, de egyrészt erre még nyilvánvalóan sokat kell várni, másrészt pedig most még megvan a maga kockázata. Egyelőre a futurisztikus jelzővel illethetnénk azt a járművet, amelyet a brit és az amerikai hadsereg már javában elkezdett tesztelni.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!