2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Sajtóklub 14:05

Belföld

Napirend előtti felszólalások - élőben a HírTV műsorán

A héten az Országgyűlés foglalkozik majd Varga Judit igazságügyi miniszter indítványával az alaptörvény tizedik módosításáról. A javaslat az orosz–ukrán háborúhoz kapcsolódóan lehetőséget adhat a kormánynak, hogy veszélyhelyzetet hirdethessen szomszédos országban dúló háború esetén. Emellett a héten már ismét lesznek napirend előtti felszólalások a Tisztelt Házban, ami rendszerint erős szócsatákat hoz a kormány és az ellenzék között.

  • Napirend előtti felszólalások - élőben a HírTV műsorán

A május 2-i alakuló ülés után a most induló héten folytatja a munkáját az Országgyűlés. Az új parlament múlt hétfői, főképp ceremoniális jellegű ülése után ezen a héten már a szokásos rend szerint fog dolgozni a Tisztelt Ház.

A ma délután 13 órakor kezdődő ülésen már újra szerepet kapnak a napirend előtti felszólalások, ami rendszerint az éles politikai viták terepe a kormánypárti, valamint az ellenzéki frakciók között.

Kövessék élőben a HírTV-n, vagy Facebook- illetve YouTube-csatornánkon.

Továbbá hétfőn döntés születhet egyes parlamenti bizottságok tisztségviselőiről, illetve tagjairól is, akikről nem szavazott az alakuló ülésen az Országgyűlés. Az egyik ilyen a népjóléti bizottság elnöki pozíciója. Ezután a keddi ülésnapon a napirend előtti felszólalásokat követően már a törvényalkotás kap főszerepet.

A javaslatok közül a legfontosabb az alaptörvény tizedik módosítása,

amit Varga Judit igaz­ságügyi miniszter a múlt héten nyújtott be az Országgyűlésnek.

– Az orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is. Ezen kihívások kezeléséhez és kivédéséhez hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét – közölte a tárcavezető a módosító javaslat benyújtását követően. Az új szabályozás arra adhat lehetőséget, hogy a szomszédos országban felmerülő háborús helyzet, fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa esetén a kormány veszélyhelyzetet hirdethessen, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében.

Ismert: áprilisban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a járványügyi veszélyhelyzet május 31-én megszűnik. A kormány viszont az alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy háború esetén a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen, ezért elmondása szerint kiegészítik a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

Emlékezetes, hogy két évvel ezelőtt az egész világot sújtó koronavírus-járvány tette szükségessé, hogy a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása, valamint a betegség következményeinek elhárítása érdekében a kormány az ország teljes területére veszélyhelyzetet hirdessen ki. A rendkívüli jogrend – amelyre a rendszerváltoztatás óta nem volt példa – megteremtette a kormány mozgásterét, és jogi lehetőségeket biztosított a sikeres védekezéshez. Bár a különleges jogrendet és az annak részeként meghozott intézkedéseket a nemzetközi és hazai balliberális sajtó és ellenzék folyamatosan támadta, a magyar lakosság a kormány mellett állt a veszélyhelyzetben.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

A Noryna Diamond néven ismert transznemű influenszer azzal vádolta meg a nyíltan homoszexuális youtubert, Osváth Zsoltot (VV Zsolti), hogy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, írta meg a Magyar Jelen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!