2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 03:00

Belföld

Nagy István: a járvány sem gátolhatja meg a nemzeti összetartozást

A határon túli magyar agrárközösségek fejlesztése a koronavírus-járvány alatt sem szakad meg, az Agrárminisztérium (AM) által két éve működtetett Kárpát-medencei Falugazdász Program hatékony és eredményes - mondta Nagy István agrárminiszter a IX. Kárpát-medencei Összefogás Fórumra küldött videóüzenetében a szaktárca csütörtöki közleménye szerint.

  • Nagy István: a járvány sem gátolhatja meg a nemzeti összetartozást

A járvány miatt a külhoni magyar agrártársadalmat megszólító tanácskozást kivételesen online formában rendezték meg - írta az AM.

A miniszter a közlemény szerint kiemelte: "az a hivatásunk, hogy a hosszú évtizedekre magára hagyott, elszakított magyarság mellé álljunk, hogy soha többé ne maradjanak egyedül."

Az érdekképviseletet ellátó civil agrárszervezetek munkája, valamint a Kárpát-medencei Falugazdász Program pénzügyi háttere a jelen nehéz körülmények közepette is biztosított és ez így is marad. Az év elején kirobbant koronavírus-járvány miatt a falugazdászoknak az eddigi terepmunkától eltérően egy új kapcsolattartási formára, az online segítségnyújtásra kellett átállniuk, és mindez sikeresen megtörtént - tette hozzá.

Belánszky-Demkó Zsolt, az AM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményen kiemelte, eredményes a tárca Kárpát-medencei ösztöndíjprogramja, amelynek keretében összesen 28 felsőfokú, magyar nyelvű mezőgazdasági képzésben részt vevő, kiváló tanulmányi eredményt elért hallgatónak tudtak ösztöndíjat biztosítani.

Hozzátette, hogy az AM csatlakozott a Magyarországon több éve sikeresen működő Vándorbölcső mozgalomhoz is, ezáltal számos Kárpát-medencei, mezőgazdaságból élő magyar családnak tudtak örömet szerezni a bölcsők adományozásával.

"Együttműködésünket mindig a személyes találkozások és a jó hangulatú közös programok jellemezték. Ez így lesz a járvány utáni jövőben is és nem ideát vagy odaát, hanem a Kárpát-medencében, mindig előre nézve a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken, Drávaszögben, Muraközben vagy az anyaország más vidékein" - mondta Belánszky-Demkó Zsolt.

Nagy István: a rászoruló családoknak jelentenek segítséget a nagyvállalatoktól érkező élelmiszerfelajánlások

Sok rászoruló családnak jelentenek segítséget azok az élelmiszerfelajánlások, amelyek a nagyvállalatoktól érkeznek be, akik a kormány által indított Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő (NÉV) Programból támogatást igényeltek és ezért vállalták, hogy termékeikből a Karitatív Tanács szervezeti tagjainak adományoznak - mondta az agárminiszter csütörtökön Budapesten.

  A tanácsnak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is tagja, amelynek központi raktárát tekintette meg Nagy István. Az agrárminiszter újságíróknak elmondta: az itt található élelmiszerek, adományok a nagyvállalatok társadalmi felelősségvállalását mutatják.

Közölte, az Agrárminisztérium a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként dolgozta ki a 25 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező NÉV programot, amelynek célja, hogy Magyarországon továbbra is stabil legyen az élelmiszerellátás, megerősödjenek a termelési kapacitások és a munkahelyek védelme is.

Ezért a NÉV programból az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások a foglalkoztatottak száma alapján pályázhattak, 8 milliárd forintos keret állt rendelkezésre. A támogatás lehetőségét a nagyvállalatok számára is megnyitották, viszont tőlük segítséget vártak cserébe: esetükben a pozitív elbírálás feltétele volt, hogy adományozzanak termékeikből a rászorulóknak, legalább a támogatási összeg 10 százalékának megfelelő értékben.

"Erkölcsi kötelességünk ugyanis segíteni azokon, akik szükséget szenvednek. Nemcsak a nagyvállalatok, hanem mindannyian, és nemcsak az ünnep idején, hanem egész évben tehetünk azért, hogy minden nélkülözőnek egy kicsivel szebb legyen a karácsony és szebb legyen az év minden napja" - fogalmazott a miniszter.

Az AM tájékoztatása szerint a Karitatív Tanácsnak a szervezeti tagja még a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt is.

Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke elmondta, éves szinten 250 ezer nélkülözőnek próbálnak segíteni. Ebben a munkában nagy segítséget jelent a kormány válságkezelő programja, amelyben megvalósul az állami, a vállalati és a civil szféra hármas együttműködése.

A programban eddig 26 élelmiszeripari vállalat kereste meg az Élelmiszerbankot és több mint 100 millió forint értékű élelmiszeradományt ajánlottak fel a szervezet számára. Az adományok egy részét már kiosztották, egy része még itt van a raktárban, egy részét pedig január és március között osztják majd ki a rászorulóknak.

Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy a vállalatcsoport cégei - a Pick Szeged Zrt., a Sole-Mizo Zrt., a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. - vállalták, hogy a következő 2-3 hónapban összességében csaknem 20 millió forint értékben adományoznak termékeket az Élelmiszerbanknak, ezzel segítik a nehéz helyzetbe került embereket.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!