2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Dr. Halmosi Zsolt: Intézményparancsnokokat neveznek ki az idősotthonok élére

Dr Halmosi Zsolt, rendőr vezérőrnagy, országos kórházparancsnok ismertette az intézményparancsnokok jogköreit. Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy az intézkedéseknek köszönhetően szabadabb mozgás válik lehetővé, felhívta azonban a figyelmet arra, hogy továbbra is be kell tartani minden szabályt. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pedig ismertette az új rendeleteket.

  • Dr. Halmosi Zsolt: Intézményparancsnokokat neveznek ki az idősotthonok élére

Dr Halmosi Zsolt, rendőr vezérőrnagy, országos kórházparancsnok elmondta, hogy a tegnapi napon  rendelet született, mely módosította a kórházparancsokokról és egészségügyi készletek védelméről szóló rendeletet. Megteremtődött annak a lehetősége, hogy azokban az idősotthonokban, melyek 200 fő feletti bentlakóval, gondozottal rendelkeznek kórházparancsnokként az intézmény élére intézményparancsokot lehet kinevezni. A kormányrendelet szerint erre az egészségügyért felelős miniszter tehet javaslatot melyről a belügyminiszter dönt. A tegnapi napon 18 ilyen intézményt azonosítottak, ezek közül 8 önkormányzati, 5 központi költségvetési, 3 egyházi és 2 magán intézmény van.

Az intézményparancsnokok biztosítják majd a járványügyi szabályok betartását és az egészségügyi készletek védelmét.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy az idősotthonok és a kórházak azon osztályai, ahol ápolnak fertőzött betegeket kiemelt figyelmet élveznek. A korlátozó intézkedések működését Müller Cecília közös sikerként értékeli, ezek miatt a járványgörbe kiegyenlítődni látszik, több napja közel azonos a fertőzöttek száma, azonban felhívta a figyelmet a járvány még nem zajlott le. Elérte azt a szintet, ahol kormányzati döntések tudnak születni a korlátozások enyhítéséről, de még nem lélegezhetünk fel. A védekezés következő szakaszába léptünk, az egészségügy felkészült

Senki sem maradhat Magyarországon ellátatlanul

Az intézkedéseknek köszönhetően szabadabb mozgás válik lehetővé az országban, de fokozott figyelemmel követik a járvány alakulását, hiszen ez egy kritikus időszak, előfordulhat, hogy a fertőzöttek száma növekedni fog. A főorvos asszony továbbra is óvatos és fegyelmezett viselkedést kér mindenkitől, a szabályozások továbbra is betartandóak.

Az enyhítő rendelkezéseket azon adatok alapján hozták meg, melyek rámutatnak az országos fertőzöttségi arányra. A fővárosban, illetve Pest megyében 1743 fertőzöttet azonosítottak, ami az összes fertőzött 62 százaléka, az elhunytak esetén is hasonló az arány, 63%.

A kórházi dolgozók oktatását folytatják, 23.000-en jelentkeztek a képzésekre, orvosok és ápolók, közülük 18.000 tettek sikeres záróvizsgát, valamint 1900 civil önkéntest képeztek már ki segédápolónak. A képzés egy online és egy gyakorlati felkészítésből áll.

Müller Cecília beszélt az év egyik legszebb napjáról, az anyák napjáról is. Sajnos nem mindenkinek lesz lehetősége meglátogatni szeretteit és ezáltal arra, hogy közvetlen módon köszöntse fel őket, igyekezzünk praktikus módokat keresni, jó lehetőség lehet például a Skype, hiszen ott mégis láthatják egymást. Az ajándékozás nem jelenthet problémát, hiszen a tárgyakon csak rövid ideig él meg a vírus és ilyen szempontból a virágoktól sem kell tartani.  A virágboltok egyébként péntek, szombat és vasárnap korlátozás nélkül nyitva tartanak majd.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa közölte, hogy hétfőtől életbe lép a védekezés második szakasza, szigorú szabályozás és kontroll mellett.

A Budapestet és vidéket érintő eltérések hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

A korlátozási rendelet alól mentesülnek azok, akik tanulmányi kötelezettségüket teljesítik.

Május 1-2-3-án a dísznövényeket árusító üzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, illetve oda korlátozás nélkül be lehet lépni.

 

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!