2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Müller Cecília: Most jellemzően a fiatal korosztály tagjai betegszenek meg

  • Müller Cecília: Most jellemzően a fiatal korosztály tagjai betegszenek meg

Annak érdekében, hogy ne kelljen bevezetnünk alapvetően szigorításokat, amelyek a mindennapjainkat még inkább korlátoznák, ezért fontos, hogy azt a néhány szabályt, amelyek a mai nappal életbe léptek, mindenki komolyan vegye és szigorúan tartsa be

– hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos ezt követően beszámolt a korábban közölt friss adatokról, hogy az elmúlt 24 órában 876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő. Közülük van, aki enyhe, van, aki közepesen erős tüneteket mutat.

463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgép - hangzott el.

Müller Cecília kihangsúlyozta, hogy körülbelül egy hete az ezret közelíti a naponta felfedett pozitív esetek száma. A szakértők azt is látják, hogy a korelosztás a tavaszi időszakhoz képest változott,

most jellemzően a fiatal korosztály tagjai betegszenek meg, illetve produkálnak pozitív teszteredményt.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy míg tavasszal a 65 év felettiek aránya volt 25 százalékos, jelenleg viszont a 20-29 éves korosztályban tapasztalható ilyen mértékű megbetegedés.

A fiatal fertőzöttek egy része tünetmentes vagy rendkívül enyhe tünetekkel rendelkezik, de a betegséget tovább tudja adni az idősebbeknek, illetve azoknak, akik magas kockázatot viselnek, mert valamilyen krónikus betegségben szenvednek, így az ő veszélyeztetettségük továbbra is magas

– mutatott rá Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy mától lépett életbe a maszk kötelező használata, már nem elegendő sállal vagy kendővel eltakarni az orrot és a szájat.

A maszk lehet akár textíl, akár orvosi maszk, a lényeg az, hogy ezeket helyesen hordjuk azokon a helyeken, ahol a jogszabály előírta.

Ezeknek a területeknek a köre bővült, ennek az oka az, hogy főként a zárt terekben több olyan személy is megfordulhat, akik betegek, de nem tudnak róla. Mától a színházakban, mozikban, ügyfélszolgálati irodákban is kötelező többek között a maszk használata, de az operatív törzs javaslatokat fogalmazott meg például a kozmetikai szalonok vagy a fodrászatok számára is – húzta alá.

Vagyis jellemzően azokon a helyeken, ahol nehéz betartani a másfél méteres távolságot.

A mai naptól változott a hatósági házi karatén ideje is, a korábbi 14 napról 10 napra módosult. A szabályozás egységes, aki külföldről érkezik Magyarország területére, arra a személynek ugyanúgy 10 napos karantén vár, mint akit házi karanténra rendeltek.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese a tájékoztatón elmondta, a mai naptól hatályba lépő új védelmi intézkedési szabályok is azt a célt szolgálják, hogy a koronavírus terjedését gátolni lehessen.

  • A 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni
  • A maszkot úgy kell viselni, hogy a szájat és az orrot elfedje
  • tömegközelekedési eszközön vagy az intézményt látogató maszkot nem viselő, vagy a maszkot nem megfeleően viselő személyt a tömegközlekedési eszközt vezető szemály köteles az utazásból kizárni, az intézmény üzemeltetője a látogatásból kizárni
  • a védelmi intézkedéseket megszegő személy, amennyiben nem tesz eleget a felszólításnak, akkor rendőri intézkedésre kerül sor
  • amennyiben a rendőrök a védelmi intézkedések mulasztását észlelik, abban az esetben a vezetőt, vagy az üzemeltetőt felhívják a szabályok betarttatására valamint egyes esetkben a fővárosi vagy a megyei kormányhivatalt is, illetve a kereskedelmi hatóságot is értesítik
  • a mai naptól a zárt helyen, illetve a nem zárt helyen tartott zenés-táncos rendezvények akkor tarthatóak meg, ha a helyszínen lévők létszáma nem több mint 500
  • a zenés-táncos helyeken 23 óra és reggel 6 óra között tartózkodni tilos.

Kapcsolódó:

876-tal emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 3 krónikus beteg

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!