2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Müller Cecília: Koronavírus ellen az influenza elleni oltás nem ad védelmet, de mindenki adassa be

Bár a koronavírus elleni védőoltás csak a közeljövőben várható, az influenza elleni védőoltást így is hasznos lehet beadatni, ami létezik gyerekek és felnőttek számára is - hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

  • Müller Cecília: Koronavírus ellen az influenza elleni oltás nem ad védelmet, de mindenki adassa be

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. 950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 43%-a, a gyógyultak 31%-a budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen.

Valóban jelentős egészségügyi problémákkal küzdöttek. Az elhunytak életkora 66 és 89 év között volt, egyikük volt 60 éves - közölte Müller Cecília. 

Az országos tisztifőorvos elmondása szerint az elhunytak több mint kétharmadánál szív- és érrendszeri problémák voltak hosszú évek óta, több esetben fennállt  légzési elégtelenség, két esetben pedig daganatos betegséggel is küzdöttek. 

Az anyagcsere betegségek közül a cukorbetegség jellemző - tette hozzá.

A gyógyulatak száma is jelentsen növekszi. Müller Cecília kiemelte,

már 12 628 fő meggyógyult a betegségből. 

A betegek közül 1555-en kórházban vannak és 167-en vannak lélegeztetőgépen. 

A főorvos tájékoztatása szerint a PCR-tesztek száma 861 620 a mai napon. 

Hogyan is védekezzünk?

Úgy kell védekeznünk, hogy az hatékony legyen, az egészségi állapotunkat a lehető legjobban kell tartanunk ahhoz, hogy egy esetleges kórokozó, ebben az esetben az új koronavírus ne okozzon maradandó egészségkárosodást, vagy súlyos szövődményes megbetegedést

- emelte ki.

A kormányzat úgy döntött, hogy az idei évben az infulenza elleni védőoltást nem csak a magas kockázatú csoportok részére biztosítja térítésmentesen, hanem minden állampolgárnak, aki úgy dönt, hogy élni kíván vele. 

Az oltóanyag már kinn van a háziorvosi praxisokban és az üzemorvosoknál is.

Kétféle oltóanyag áll rendelkezésre, az egyik a gyermekek számára 6 és 35 hónapos életkor között (nekik két oltást kell kapniuk) illetve a felnőttek számára rendelkezésre álló három komponensű vakcina. 

Ez az oltóanyag két A típusú és egy B típusú influenza törzs ellen nyújt védelmet

- tette hozzá Müller Cecília. 

Koronavírus ellen az influenza elleni védőoltás nem ad védelmet

A főorvos közölte, mind a két vírus elsősorban az alsó légúti szerveket támadja, tehát ha egy betegség ellen védekezni tudunk, akkor azt meg kell tenni. 

A védőoltás kifejezetten ajánlott elsősorban az egészségügyben és a szociális területen dolgozóknak,

de általában véve a közszolgálatban dolgozóknak, akik sok emberrel érintkeznek a munkájuk miatt.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy éljünk a bizonyítottan hatásos lehetőségekkel. Közölte azt is, hogy propagálnak egy kísérleti stádiumban lévő allergia elleni orrsprayt, de ennek még nem bizonyított a hatása, ezért nem javasolja a használatát. A gyakori használattól ugyanis kiszáradhat az orr nyálkahártyája, így könnyebben megtelepedhet a kórokozó, tehát épp ellentétes hatása lehet.

Müller Cecília kiemelte, hogy

a mai napon 48 óvodában és 64 iskolában intézkedtek rendkívüli szünetről, 128 osztályban és 9 iskolában pedig digitális tanrendet vezettek be.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy a román szervek döntése alapján hazánk már nem szerepel a kockázatos országok listáján, így a Romániába történő belépés már nem jár karanténkötelezettséggel.

HírTV 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!